Covid 'putovnice' od lipnja

Digitalne zelene potvrde koje će se izdavati u PDF formatu, odnosno popularne 'covid putovnice', olakšati će putovanja za državljane EU i državljane trećih zemalja koji zakonito borave na području EU.
Građani će moći zahtjeve predati putem sustava e-Građani, a potvrde će im se dostavljati u njihove korisničke pretince. Potvrde u fizičkom obliku izdavat će se u 150 ispostava Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Verifikacija će se provoditi putem očitavanja QR kodova, a na granične prijelaze već je raspoređeno 250 čitača QR kodova.
Digitalne zelene potvrde biti će interoperabilne, omogućit će međusobno priznavanje potvrda o cijepljenju, preboljenju i testiranju u zemljma EU. Potvrde će se izdavati na temelju baza podataka osoba koje su preboljele covid 19 u zadnjih 180 dana, koje su testirane u zadnjih 48 sati i osoba koje su cijepljenje

Hrvatska je prva članica EU koja je uspješno obavila pilot-testiranje sustava digitalnih zelenih potvrda, tzv. covid-putovnica.
Prilikom upoznavanja ili susreta s nekom zanimljivom osobom u kafiću uz pomoć mobilne aplikacije moći će te očitati i QR kod na njezinoj potvrdi i uvjeriti se je li ta osoba 'sigurna'.
I faćkanje danas izgleda treba biti - sigurno.

Izvor: MUP, Hina

Potvrde će se izdavati na temelju baza podataka osoba koje su preboljele covid 19 u zadnjih 180 dana, koje su testirane u zadnjih 48 sati i osoba koje su cijepljenje - kazao je ministar Božinović te dodao da se Hrvatska zalaže za što skorije izglasavanje uredbi i rekao kako Hrvatska želi te potvrde izdavati već od 1. lipnja, među ostalim i zbog turističke sezone.

Na portalu entercroatia.mup.hr omogućit će se najave dolaska stranih državljana, što će kratiti vrijeme na granicama. Putnici prije dolaska mogu svoje potvrde učitati u PDF formatu na toj stranici s ciljem što brže verifikacije.

Božinović je podsjetio kako je Hrvatska i prije samog uvođenja tih potvrda donijela odluku kojom se ulazak u Hrvatsku omogućava onima koji imaju negativan PCR ili brzi antigenski test ne stariji od 48 sati, s potvrdom o preboljenju ne starijim od šest mjeseci, potvrdom o primanju dvije doza cjepiva 14 dana prije putovanja ili s potvrdom o preboljenju i primanju jedne doze cjepiva.