U Munchenu otvoren 184. Oktoberfest

U Münchenu je na veselje desetaka tisuća ljubitelja piva otvoren 184. Oktoberfest, divovska bavarska fešta koji će potrajati do 3. listopada. Ova popularna manifestacija svake godine privuče oko šest milijuna posjetitelja koji popiju oko sedam i pol milijuna litara piva, pojedu oko pola milijuna pečenih kokošiju, nešto manje pečenih pataka i oko 230.000 pari kobasica, goleme količine pereca,.. Ove godine cijene litre piva kreću su između 10 i 11 eura, no ako nekim slučajem i niste ljubitelj piva, ali ipak želite na Oktoberfest, u vinskom šatoru se može kušati više od 15 vrsta vina, šampanjac, sekt,.. piše jutros Slobodna Dalmacija, a ja se još rado sjećam, nije tome davno bilo, kada su se za Oktoberfest 2011. dva radna druga uputila u Munchen u posjet trećem kolegi koji ih je jutrima dočekivao s palačinkama i nesvakidašnjim veseljem. Festival o' piva i kobasica (i ne samo toga) mogao je početi..

OKTOBERFEST

Festival o' piva i kobasica (i ne samo toga)

Izvor:  Iz arhive DugiRat.com

Originalni Oktoberfest održan je 1810. godine u čast vjenčanja bavarskog prijestolonasljednika Ludwiga i princeze Therese od Saxony-Hildburghausena. Pet dana su stanovnici Münchena pozvani da jedu, piju i vesele se, uživaju u paradama, glazbi, konjskim utrkama.. Zabava je bila tako dobra da je donesena odluka kako će se utrke i sve ostale prateće aktivnosti održavati svake godine na Terezijinim poljanama. Lijepa bavarska tradicija je rasla i održala se sve do danas.

Posjet Munchenu i Oktoberfestu
Ne znamo kako je bilo ove godine na otvaranju najveće Njemačke fešte, ali prije šest godina, u ranu jesen 2011., budnom (i trijeznom) oku Herr Jakova, našeg tadašnjeg dopisnika iz Munchena, ništa nije moglo promaći ...

Posjet Munchenu i Oktoberfestu
  Jedre konobarice u tradicionalnim bavarskim nošnjama odzdravljaju razdraganoj svijetini i nazdravljaju pivom ...

Posjet Munchenu i Oktoberfestu
Pivo se točilo, grlo se močilo... a Bana nigdje! Dobro, bio je tu negdje neki Banović, ali nije to to...

Posjet Munchenu i Oktoberfestu
Što jest, jest, šesno ih je u ovim haljetcima i vidit ...

Posjet Munchenu i Oktoberfestu
Mali detalj iz jednog od desetak velikih pivskih šatora na Oktoberfestu 2011.... Slobodno misto teško se moglo naći.. .

Posjet Munchenu i Oktoberfestu
Naravno da smo našli misto!... A pale su i dvi, tri Maase ... a od patke nije ostalo ništa...

Posjet Munchenu i Oktoberfestu
Živili !!  Nazdravlje !

Posjet Munchenu i Oktoberfestu
U Hrvatskoj na vinu, u Bavarskoj na pivu,...  težak ovaj programerski život..