Izazovi volonterstva

Forum žena SDP-a Omiš je ugostio Dušku Milinković iz Udruge "MI", 10. prosinca 2008. na predavanju "Izazovi volonterstva".  Povod njenog dolaska je podizanje svijesti o volontiranju u zajednici u kojoj živimo. Duška Milinković je govorila o volontiranju, dobrovoljnom, dragovoljnom radu koji još uvijek izaziva čuđenje i sumnju u našem društvu. Njemačka ima Zakon o volonterstvu još od 1965. godine. Tri četvrtine populacije Velike Britanije volontira, dajući bogat i raznolik doprinos društvu. Kada bi volontiranje prestalo, čak bi i kod nas mnoge vitalne usluge nestale, prijevoz do bolnice, službe spašavanja na kopnu i moru, vatrogasna služba itd. Društvo bi izgubilo mogućnost utjecaja i važan glas i korektiv u socijalnim, političkim i ekološkim pitanjima i problemima u svojoj okolini...

Izazovi volonterstva

- Ne trebaš hodati po vodi, ne moraš biti bolji od drugih, nemaš ništa više od onog što svi ostali imaju, ali ono što čini razliku, djela su kojima kod drugih ostavljaš svoj trag. otisak srca.

                                                 Motto udruge "Mi" iz Splita

Piše: Sandra M. Nikšić / Forum žena SDP Omiš
Izvor: Forum žena SDP Omiš

Duška Milinković je govorila o volontiranju, dobrovoljnom, dragovoljnom radu Udruga "MI"koji još uvijek izaziva čuđenje i sumnju u našem društvu. Udruga "Mi" je izdala vodiče "O volonterskom radu", "Priručnik za rad s volonterima" i "Priručnik za volontere" s ciljem stvaranja što boljih uvjeta volontiranja kako bi i samo volontiranje postalo tim češće.

Autori su i volonterske knjižice koja je zbir informacija o interesu i radu volontera. Ona služi kao dokaz o stečenom iskustvu, motiviranosti i doprinosu za opće dobro. Istakla je za mlade ljude, da posjedovanjem ovakve knjižice mogu imati privilegije tj.  potrebno iskustvo pri budućem zapošljavanju.

Tumačila je i odredbe zakona o volonterstvu koji je donesen 18. svibnja 2007. godine kod nas u Hrvatskoj i povukla paralelu da zakon o volonterstvu, npr. Njemačka ima od 1965. godine. U svom obraćanju je istakla Veliku Britaniju gdje tri četvrtine populacije volontira, dajući bogat i raznolik doprinos društvu.

Kada bi volontiranje prestalo, mnoge bi vitalne usluge nestale, prijevoz do bolnice, službe spašavanja na kopnu i moru, vatrogasna služba itd. Društvo bi izgubilo mogućnost utjecaja i važan glas i korektiv u socijalnim, političkim i ekološkim pitanjima i problemima u svojoj okolini.

Ekonomska vrijednost formalnog volontiranja u Velikoj Britaniji, procijenjena je na više od 40 milijardi godišnje, ili 7,9 % BDP-a.

Sad se vratimo kod nas i uzmimo za primjer zadnju stranicu Volonterskog vodiča 2007/2008 g. udruge "MI" gdje piše: "Čestitamo svakom od 2029 pobrojenih volontera koji su volonterski odradili 85328 sati za dobrobit svih nas." Prevedeno znači u jednoj godini volontiranja ostvaren je jedan radni vijek, zato  kad dođete u kontakt s volonterom nasmiješite im se i recite HVALA.

Volonteri

Završimo ovaj mali izvještaj s mišlju Sally Koch:

- Rijetko nam se dogodi da nam se ukaže prilika za velika djela. Ali svijet je pun prilika za učiniti mala.