Konoba će dobiti status 'pravo dalmatinsko'

Dalmacija će dobiti još jednu oznaku kvalitete, pa će tako proizvodi i usluge iz različitih područja dobiti oznaku "pravo dalmatinsko". Premda je definiranje postupka još u tijeku, već sada se zna da će prvu oznaku "pravo dalmatinsko" dobiti - dalmatinska konoba! Napokon, rekli bismo  ...

OZNAKA KVALITETE U ŽUPANIJI NAPRAVLJEN STRATEŠKI PLAN BRENDIRANJA

Konoba će dobiti status 'pravo dalmatinsko'

Piše: Ojdana Koharević / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Konoba u RinaOtkriva to prvi put u javnosti Srećko Radnić, ravnatelj Rere, javne ustanove za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije.

- Uz Strategiju razvoja Splitsko-dalmatinske županije, izradili smo i drugi važan strateški dokument - "Strateški plan brendiranja". Kroz taj plan naveli smo koje su temeljne oznake prepoznatljivosti prostora ove županije, kao i to da svaku odnjihmoramo samostalno razvijati.

Jedna od tih temeljnih oznaka naše županije svakako je dalmatinska konoba. Ona, naime, objedinjuje i nematerijalnu baštinu (kroz gastronomske ikone), odnos prema tradiciji i kulturi svakodnevnice te održivi razvoj uz čuvanje lokalnih pasmina i sorti - napominje Radnić.

Stoga je Rera, uz potporu UNDP-ova projekta COAST, kroz zajednički projekt "dalmatinska konoba", koji je izradio novinar i publicist Zlatko Gall, odredila što bi to bila bila - prava dalmatinska konoba.

Konoba kod Slave

Dalmatinska konoba je, kako nam otkriva Radnić, kao ugostiteljska jedinica određena formom (izgledom) i sadržajem, odnosno eno-gastroponudom (i pristupačnim cijenama!).

Konoba je osnovna jedinica dalmatinske kuhinje kojoj je zadatak čuvati lokalnu gastronomsku tradiciju i zagovarati lokalne namirnice i jela, kaže Radnić.

Dalmatinska konoba nositelj je lokalne pa i mikrolokalne dalmatinske eno-gastro ponude sa svim njezinim (priobalnim, otočnim i izabrdskim) osobitostima.

Konoba kod Slave

To je mjesto gdje se - po mogućnosti u autentičnom ambijentu i svakako u izvornom podneblju - na najbolji način predstavljaju kvaliteta i raznolikosti izvornih i tradicionalnih jela i namirnica.

Upravo takva konoba nosit će oznaku "pravo dalmatinsko" i tako još više obogatiti gastronomsku i turističku ponudu ove regije.

Konoba kod Slave


Pravilnik

Stručnjaci će izraditi svojevrsni pravilnik kojim će se točno odrediti koji su kriteriji za oznaku. Svi potrebni dokumenti su pri završetku pa će se cijeli projekt predstaviti ovoga proljeća u Splitu, nakon čega će krenuti postupak za dodjelu oznake.

Konoba u našeg Marina