Vlada predstavila Portal otvorenih podataka

U Vladi je u četvrtak predstavljen novi Portal otvorenih podataka - Data.gov.hr, koji na jednom mjestu donosi podatke iz javne uprave, a sastavni je dio projekta e-građani. Korak je to dalje u stvaranju otvorene i transparentne javne uprave, odnosno povećanje dostupnosti usluga građanima. U okviru projekta e-građani prve usluge bile registar birača, matične knjige, dnevnik za roditelje, pregled izabranog liječnika. Građani danas koriste 21 e-uslugu, među kojima su i pregled realiziranih recepata u posljednjih šest mjeseci, izdavanje elektroničkog zapisa o prebivalištu, o boravištu, o vlasništvu vozila.. Građani također mogu provjeriti uvid u ukupne primitke i obračunate doprinose i poreze po pojedinim isplatiteljima, navela je ministrica Opačić koja je najavila nove e-usluge, kao što su e-obrt, potvrde o redovitom školovanju i studiranju, evidencija dohodaka i primitka iz porezne uprave, uvjerenje o nepostojanju kaznenog progona, te e-savjetovanje ...

NAPOKON!  OTVORENI PODACI JAVEN UPRAVE - DATA.GOV.HR

Izvor: Hina, Slobodna Dalmacija

Nakon devet mjeseci funkcioniranja projekta 125.000 građana koristilo je najmanje jednu e-uslugu, uputivši 1,7 milijuna prijava. Građani su dobili isto toliko poruka s obavijestima.

Smisao projekta je razvijanje transparentnosti javne uprave i dobivanje povratnih informacija od građana što treba poboljšavati. Najavila je da Ministarstvo uprave radi na izradi jedinstvenog registra o svim registrima koji postoje u Hrvatskoj. Hrvatska Vlada je za informatizaciju javne uprave dobila 33 milijuna eura iz EU fondova.

Aplikaciju za Portal otvorenih podataka izradili su studenti Fakulteta elektrotehnike i računarstva Luka Cvetković i Mihael Franceković. Aplikacija je, istaknuto je na predstavljanju, prevedena i na engleski jezik, što će pomoći turistima koji ne znaju gdje je u Hrvatskoj najbliži liječnik, najbliža ljekarna ili policija.