Konferencija Federacije europskih etičnih i alternativnih banaka u Splitu

U Splitu će se u ponedjeljak, 6. lipnja, održati konferencija Socinnovethics: Sinergija etičnog financiranja s društvenim i tehnološkim inovacijama, u organizaciji Zadruge za etično financiranje (ZEF) i Federacije europskih etičnih i alternativnih banaka (FEBEA). Konferencija se održava povodom 15. godišnjice postojanja FEBEA-e, koja je za domaćina svog programa odabrala upravo svoju najmlađu članicu, Zadrugu za etično financiranje iz Hrvatske. Glavne teme konferencije bit će inovativne upotrebe informacijskih tehnologija u bankarstvu, tehnološke inovacije kao pokretač društvenih promjena i društvene inovacije kao tvorac potražnje za odgovarajućim tehničkim rješenjima te društvena inovacija kroz etično bankarstvo kao pokretač promjena u društvu – primjeri iz Hrvatske i inozemstva. Konferenciji će prisustvovati mnogi eminentni stručnjaci iz područja društvene ekonomije i održivog razvoja te zainteresirani građani, poduzetnici i predstavnici civilnoga društva..

Izvor: HGK

Uz konferenciju, koja će se 6. lipnja održati u Sveučilišnoj knjižnici u Splitu, u utorak, 7. lipnja, u Županijskoj komori Split održat će se godišnja skupština FEBEA-e, kojoj će prisustvovati više od 50 predstavnika etičnih banaka i partnerskih organizacija iz cijele Europe.

Europsko društvo se stalno mijenja i razvija u nastojanju da odgovori na različite zahtjeve određene međunarodnim, nacionalnim i lokalnim okolnostima i uvjetima. Takve promjene često određuju pojavu novih društvenih, ekonomskih i financijskih potreba koje postojeći alati ne mogu riješiti. Sektor etičnog financiranja upravo se suočava s nekima od ključnih izazova, kako u tehnološkom tako i u društvenom smislu. Zato je u ovom trenutku bitno raspravljati i usvojiti određene inovacije kojima će etične banke i dalje učinkovito odgovarati na sve zahtjeve koje postavlja društvena ekonomija. Zato će glavne teme konferencije biti inovativne upotrebe informacijskih tehnologija u bankarstvu, tehnološke inovacije kao pokretač društvenih promjena i društvene inovacije kao tvorac potražnje za odgovarajućim tehničkim rješenjima te društvena inovacija kroz etično bankarstvo kao pokretač promjena u društvu – primjeri iz Hrvatske i inozemstva.

- "Izuzetno smo ponosni što smo kao Zadruga, a i kao tim koji radi na osnivanju etične banke u Hrvatskoj, dobili čast biti organizator ovako važnog događanja u svijetu etičnog bankarstva i što ovim putem možemo ugostiti niz stručnjaka koji   će se tim povodom naći u Splitu. Hrvatskoj je široj javnosti pojam etičnog bankarstva postao poznat tek nedavno i ovo je prilika da ih dodatno informiramo te pružimo još detaljniji uvid u ono što radimo i ono što očekujemo po završetku ovog procesa – osnivanje prve etične banke u Hrvatskoj" - kazala je Silvana Vujnović, članica buduće uprave prve etične banke u Hrvatskoj.

- Hrvatska pokazuje da se može promijeniti. Ideja o otvaranju etične banke u Hrvatskoj nekima je djelovala smiješno, ali njezini su članovi prošli velik dio puta. Ciljevi takvih banaka su poticanje malih i srednjih poduzetnika koji stvaraju dodanu vrijednost i povećanje kvalitete života ljudi. Etično bankarstvo je prepoznato od strane EU i važan je element svih strategija vezanih za tržišnu ekonomiju - kazao je Božo Petrov na konferenciji.

Osim Petrova, na konferenciji je treba govoriti i Goran Marić, predsjednik saborskog Odbora za financije i državni proračun, koji se nije danas pojavio na konferenciji, te Fabio Salvato, predsjednik Federacije europskih etičnih i alternativnih banaka i Silvana Vujnović.