Točka preokreta.. ili nastavak statusa quo?

Teško je i nabrojiti koliko toga je dobroga odlučeno na današnjoj sjednici vlade u Splitu za Split i županiju. Ukupno se radi o 2 milijarde kuna ugovora, ali i gomile projekata koji se mjere u milijardama eura! Ono gdje mi uvijek padamo je odrađivanje posla, najčešće zbog nestručnosti, neekipiranosti i papirologije. Nažalost, često smo i sami svjedoci da veliki dio toga na kraju ispadne samo dobra želja ili "obećanje ludom radovanje". Ove odluke su ogromna obaveza, treba zasukati rukave i sve to odraditi. Posebno jer je veliki dio vezan uz EU fondove, a tamo ne prolazi naš uobičajen balkanski način poslovanja. Treba koristiti doslovno sve raspoložive stručne resurse bez obzira na pojedinačna opredjeljenja. Može li se konačno Split izdignuti iz onog "moji i tvoji", "stranački i rodbinski"? Imamo li uopće dovoljno svoje struke? Je li ovo točka preokreta za Split? (i našu županiju?) Može li sve biti transparentno i pošteno? Ne znam. Vrime će pokazati. Radi se o milijardama eura. Milijardama kojima se Split i naša županija može vratiti na nivo koji zaslužuje...

PREDUVJETI ZA NEŠTO VELIKO

Piše: Renato Čupić, vijećnik grada Splita

PROJEKTI:

1. Čvor Vučevica-Tunel Kozjak-magistrala (871 milijun kuna) + spoj do istočne obale; cesta Mravince-TTTS

2. Most Kaštela - Split (Nije direktno spomenut, ali se spominje dokumentacija projektnog rješenja spajanja magistrale put istočne obale)

3. Cesta za i iz splitske luke, napraviti studiju (Tunel Bačvice?) - ministarstvo MPI, HC, Grad

4. Brza željeznička pruga Resnik - Istočna obala; Glavni željeznički kolodvor seli u Kopilicu (HŽ-EU fondovi) - 1,1 milijarda eura

5. Trajektna luka u Krilu Jesenicama

6. Izmještanje kamionskog prometa za trajekte u Sjevernu luku/Stinice (već se radi dokumentacija)

7. Proširuje se ulaz s autoceste u Dugopolju (već pokrenuto), dodatna traka za izlaz Dubrovnik, dodatna traka za rotor (45 milijuna kuna)

8. Osniva se Radna skupina s Gradom Splitom za nastavak gradnje Spaladium centra

9. Darovana manja čestica za 2. i 3 fazu sanacije Karepovca te će ministarstvo poduzeti sve aktivnosti za prijavu sufinanciranja preko fondova ; podržava se izgradnja centra Lećevica

10. Požurit će se rješavanje vlasništva nad Dioklecijanovim podrumima zbog prijava na fondove

11. Prijava za realizaciju projekta Centra za mlade - MKC na natječaj iz sredstava prihoda na sreću do 25.5.2018.

12. Postakademsko zapošljavanje - projekt 3 godine, 16,6 milijuna kuna, suradnja sveučišta i ministarstva za prijavu na fondove

13. Uspostava hitne pomorske medicinske službe brzim brodicama (6 brodica - fondovi)

14. Projekt izgradnje i opremanja objedinjenog hitnog bolničkog prijema Kliničkog bolničkog centra Split i Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije na jednoj lokaciji (EU fondovi - 3 godine)

15. Izrada promotivne brošure za ulaganja u SD županiji

16. Uvodi se projekt eKomunikacije na trgovačkom sudu, ukida se bespotrebna administracija

17. Uređuje se Standa 2018. za prebacivanje suda iz Dračevca ; općinski sud se razdvaja na 3 dijela (Split, Imotski i Makarska, ostali)

18. Prometna policija u lipnju 2018. seli u zgradu Čistoće, a kasnije na Dračevac

19. Rade se stanovi za vojne djelatne osobe

20. Podržavaju se aktivnost za izgradnjom Tehnološkog centra na Dračevcu

21. Daruje se Gradu Splitu 11 zgrada i 99.865 m2 zemljišta na Dračevcu u vrijednosti 128 milijuna kuna (Tehnološki centar, garaža Promet, prometna policija)

22. Daruju se SD nadbiskupiji 3 zgrade površine 30.986 m2, 84,7 milijuna kuna

23. Podržava se prodaja zgrade HZMO na Rivi (suvlasništvo Grad, država i Jadroplov)

24. Daruje se Grad Splitu 84.400 m2 na Korešnici u svrhu stambene izgradnje po sistemu poticane stanogradnje, za zbrinjavanje hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, za mlade obitelji, za predstavnike sveučilišne zajednice i sl.

25. Daruje se Gradu Splitu 1660 parkirnih mjesta u garažama, u vrijednosti 104 milijuna kuna

26. Daruje se dio nekretnine za proširenje škole Kamen-Šine

27. Daruje se Gradu Splitu zgrada, hotel za samce, 748 m2 u vrijednosti 10 milijuna kuna. Stanarima ostaju sva njihova prava.

28. Vlada će sufinancirati Ultra festival 2018.-2022.

29. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za Projekt Nabava autobusa za Promet d.o.o. (34+16/18 autobusa za Promet)

30. Ugovor o potpisivanju realizacije projekta Marjan 2020 – Brdo prošlosti, oaza budućnostiEU projekt Marjan (22 milijuna)

31. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020. - Nova razvojna stepenica Poduzetničkog akceleratora Split

32. Ugovor EU projekt Jadro (Majdan, izvor - 24 milijuna)

33. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za provedbu projekta Implementacija suvremene znanstveno-istraživačke infrastrukture na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu (FGAG Split) do pametne specijalizacije u zelenoj i energetski učinkovitoj gradnji.