Urbana aglomeracija: Grad Split - ITU tehnička pomoć

Povodom Dana Europe i Europskoga tjedna u Vili Dalmaciji prezentiran je projekt "Grad Split - ITU tehnička pomoć" i korištenje ITU mehanizma u  Urbanoj aglomeraciji Split. Istovremeno su u atriju Banovine "Dani otvorenih vrata EU projekata" na kojima će se posjetitelji moći upoznati sa svim EU projektima Grada Splita. Grad Split kao nositelj projekta osigurao je bespovratnih 16 milijuna kuna za sve troškove funkcioniranja Odsjeka za provedbu ITU mehanizma, koji kao provedbeno tijelo sudjeluje u ocjenjivanju i odabiru projekata Aglomeracije koji će se financirati iz ITU mehanizma. Kadrovski su ekipirani s 10 djelatnika, uredi su opremljeni, a izrađeni su i promotivni materijali. - Projektom su osigurana sredstva za plaće djelatnika i sve troškove vezane uz putovanja, uredski namještaj, promo materijale, obvezne edukacije, kao i organiziranje putovanja za naše članove Urbane aglomeracije i njihove edukacije. Kao posredničko tijelo, mi zajedno s Ministarstvom regionalnog razvoja pripremamo i objavljujemo pozive na koje će se javljati naši gradovi i općine i prihvatljivi korisnici s područja Urbane aglomeracije.. - kazala je Ana Jerkunica ovl. pročelnica Službe za međunarodne i EU projekte i voditeljica Odsjeka za provedbu ITU mehanizma koja je na današnjoj prezentaciji predstavila sve aktivnosti vezane za korištenje ITU mehanizma u Urbanoj aglomeraciji Split, izradu Strategije razvoja Urbane aglomeracije Split za razdoblje do kraja 2020.godine, te pozive koji su trenutno u pripremi za objavu.

Izvor: Grad Split, DalmacijaNews

Inače, naglasila je, Urbanoj aglomeraciji Split na raspolaganju je iznos od 54,6 milijuna eura za financiranje razvojnih projekata. Također je predstavila i brošuru "EU projekti Grada Splita" u kojoj su osim ITU mehanizma navedeni i ostali EU projekti Grada.

U cilju poboljšanja uvjeta u javnom gradskom prijevozu, kako je kazala, uskoro  ide objava poziva za nabavu 18 novih autobusa za Promet i novi sustav ticketinga, te uspostava biciklističkih staza za priobalni dio, s dugoročnim ciljem spajanja Trogira i Omiša, ali za sada idu projekti koji su spremni za realizaciju.

- Ministarstvu je upućena sva potrebna dokumentacija, oni rade dalje cijelu proceduru i objavljuju pozive. Također je sve poslano i za objavu grant shema za poduzetničke potporne institucije koje će na raspolaganju imati 23 milijuna kuna bespovratnih sredstava kako bi savjetovali i educirali poduzetnike - kazala je Ana Jerkunica.

Najvažniji strateški projekt Urbane aglomeracije, napominje, je Dračevac gdje je u planu Tehnološki park i preseljenje garaže Prometa. U sklopu programa kulturne baštine obnovit će se  infrastruktura u Dioklecijanovoj palači, dok će ostali gradovi i općine iz Aglomeracije prijaviti zajednički program otvorenih ljetnih pozornica rješavajući infrastrukturu na svom području.

- Sve objave poziva su planirane do kraja godine, samo bi u prvom kvartalu iduće išao poziv za financiranje inteligentnog transportnog sustava kako bi rješavali gužve, prometne čepove na ulazu u grad i u samom gradu. - rekla je Ana Jerkunica i pozvala svih da posjete izložbu u Banovini koja je traje do 18. svibnja u sklopu 'Dana otvorenih vrata EU projekata' na kojoj se od 10 do 16 sati mogu upoznati sa svim projektima Grada financiranim sredstvima Europske unije.