Posljednji poziv općinama i gradovima da se prijave za besplatni wi-fi na javnim mjestima

Prvi poziv za program WiFi4EU, koji će jedinicama lokalne samouprave omogućiti sredstva za nabavku najsuvremenije opreme za besplatni bežični internet na javnim mjestima u čak 8 tisuća EU gradova i općina, otvara se 15. svibnja u 13 sati. EU će financirati troškove opreme i instaliranja pristupnih točaka bežičnom internetu, a korisnici će se obvezati na financiranje povezivosti (internetska pretplata) i održavanje opreme za bežični internet građanima i posjetiteljima, u trajanju od najmanje tri godine. Za prvi poziv koji će biti otvoren 15. svibnja osigurano je 15 milijuna eura tj. 1.000 vaučera u vrijednosti od 15.000 eura, koje će 1.000 najbržih jedinica lokalne samouprave dobiti za nabavku i instalaciju najsuvremenije opreme. Dok će se kroz prvi poziv raspodijeliti 15 milijuna eura, kroz naredne se pozive taj iznos planira povećati na iznos između 20 i 25 milijuna eura. Kako podnijeti zahtjev za dobivanje vaučera WiFi4EU? Prijavljujete se na portalu www.WiFi4EU.eu. Za registraciju na portal potrebno je najprije pribaviti EU Login Key. Riječ je o jednostavnoj proceduri koja se može obaviti na sljedećoj poveznici: https://webgate.ec.europa.eu/cas/eim/external/register.cgi.
Podsjećamo i sve registrirane jedinice da svoje prijave, ako već nisu, nadopune s potrebna dva dokumenta: potpisan i skeniran dokaz o sporazumu o prijavi (obrazac dostupan na portalu www.WiFi4EU.eu.), te dokument kojim se dokazuje da je osoba ovlaštena zastupati jedinicu lokalne samouprave.

Izvor: Dalmacija Danas

Zastupnik Tonino Picula, čiji je Ured poduzeo niz aktivnosti od prosinca prošle godine kako bi u Hrvatskoj promovirao program WiFi4EU, poziva i preostale općine i gradove da se registriraju.

– Hrvatska već sada ima više od 65 posto registriranih jedinica lokalne samouprave čime predvodi listu EU zemalja po broju prijava – europski prosjek je 16 posto! Drago mi je vidjeti da tako dobro reagiramo na ovaj projekt, te pozivam i preostale jedinice lokalne samouprave da se registriraju jer je to preduvjet koji omogućuje sudjelovanje na svih pet poziva za natječaj. – poručio je zastupnik Picula čiji ured stoji i dalje na raspolaganju za sve dodatne informacije.