HEP: pametnim brojilima do pametne energetske mreže

U idućih deset godina Hrvatska elektroprivreda (HEP) u sva hrvatska kućanstva planira ugraditi pametna brojila te će u povijest otići ‘ručno’ očitavanje potrošnje električne energije i plaćanje računa po procjeni. Uvođenje pametnih brojila prvi je korak u uspostavljanju pametne energetske mreže na razini Europske unije, s ciljem postizanja racionalnijeg pristupa proizvodnji, potrošnji i distribuciji električne energije. Najveća prednost novih brojila je da će se struja plaćati po stvarnoj potrošnji iz mjeseca u mjesec te više neće biti situacija da su računi za struju veći ljeti, kad se pokriva velika razlika napravljena za zimskih mjeseci. Zamjena svih brojila trebala bi biti dovršena do 2030.

Izvor: Hep.hr, Kastela.org

Potrošnja struje obračunavati će se bez potrebe da radnik HEP-a dolazi do svakog kućanstva na očitavanje, odnosno potrošači više neće sami morati javljati HEP-u stanje u vrijeme očitavanja.

Opcija koja se neće svidjeti neplatišama računa je da će HEP poslije ugradnje novih brojila moći isključiti potrošača na daljinu, bez potrebe za dolaskom na mjesto očitanja.

- ‘Trenutno je ugrađeno nešto više od 300.000 naprednih brojila u mrežu HEP – Operatora distribucijskog sustava, a do kraja 2030. godine napredna brojila planiraju se ugraditi na svih oko 2,4 milijuna obračunskih mjernih mjesta‘ - kažu iz HEP-a.