Ističe rok za prijavu poreza

Iako većina građana više ne mora podnositi godišnju poreznu prijavu bliži se rok za prijavu poreza (ponedjeljak 1. ožujka) u kojem građani, ali i ostali porezni obveznici, mogu ili moraju podnijeti godišnje porezne prijave poreza na dohodak za prošlu godinu.
Premda iz Porezne uprave svima savjetuju da zbog epidemioloških mjera to učine od kuće putem interneta -  putem sustava ePorezna ili eGrađanin - ili slanjem poštom, poreznici su ipak spremni da će kao i ranijih godina većina obveznika čekati posljednji trenutak da  to naprave, što bi moglo dovesti do stvaranja nepotrebnih gužvi.
Građani mogu putem tokena internet bankarstva ili bilo koje vjerodajnice sustava NIAS minimalne razine 3 prijave, te osobnog računala kroz sustav ePorezna predati Obrazac ZPP-DOH, bez bespotrebnog čekanja u redovima. Sve potrebne obrasce, kao i način njihovog popunjavanja građani mogu naći na internet stranicama Porezne uprave kao i informativni kalkulator za godišnji obračun poreza, a eventualne nejasnoće i pitanja postaviti poreznim savjetnicima, čiji se brojevi telefona nalaze na istom mjestu.
U slučajevima kad je vaše stvarno stanje usklađeno s evidencijama Porezne uprave, nemate potrebu prijave poreza, već će Porezna za vas, na temelju prikupljenih podataka tijekom razdoblja, izvršiti godišnji obračun i dostaviti vam privremeno porezna rješenja s utvrđenim porezom za uplatu ili povrat.

Procjenjuje se da bi povrat poreza ove godine moglo dobiti oko 300.000 mladih radnika, što će državnu blagajnu koštati, pokazuju računice, oko 700 milijuna kuna. Riječ je o jednoj od demografskih mjera kojima je država uoči izbijanja koronakrize pokušala smanjiti iseljavanje mladih i koja je na snagu stupila u prošloj godini.

Za građane, napomenimo, više ne postoji obveza podnošenja godišnje porezne prijave na dohodak otkako je Porezna uprava uvela poseban postupak obračuna poreza na dohodak koji provodi po službenoj dužnosti, a na temelju podataka poslanih putem Obrasca JOPPD i iz Obrasca PK, i to za dohodak koji se ostvari kao dohodak od nesamostalnog rada ili kao drugi dohodak. To znači, u slučajevima kad je vaše stvarno stanje usklađeno s evidencijama Porezne uprave, nemate potrebu prijave poreza, već će Porezna za vas, na temelju prikupljenih podataka tijekom razdoblja, izvršiti godišnji obračun i dostaviti vam privremeno porezna rješenja s utvrđenim porezom za uplatu ili povrat.

Ove godine zbog koronavirusa i posebnih epidemioloških mjera, građanima neće biti omogućen ulazak u prostore Porezne, već će se na ulazu morati telefonski najaviti poreznicima koji će doći i preuzeti njihovu dokumentaciju, ukoliko ne postoji način da svoje potrebe ostvare online.