Aj ća, postajemo Podstrana..

"Dugi Rat je nastao kao tvorničko naselje. Planski građeno u skladu s potrebama radnika tadašnje tvornice ferolegura i njihovih obitelji zbog ćega su svi ondašnji sadržaji od prvotnih spavaonica, kasnijih zgrada, kino dvorane i sportskih terena, podignuti za potrebe življenja i obitavanja njenih radnika, tako da se Dugi Rat i njegovu tvornicu desetljećima moglo opisivati kao jedno, neraskidivo tijelo..."

A onda smo u poraću izgubili Tvornicu.

Srećom ostalo nam je što je ona izgradila. Cilo središte mista!

U demokraciji smo izgradili samo zgradu Općine. Dobro, ove godine, napokon, i malu sportsku dvoranu u sklopu Osnovne škole na Oriju. A na ljeto, ako inflacija opet ne učini nešto svoje, otvoriti će se i novi Vatrogasni dom u Dugom Ratu. Dobro, imamo i benzinsku. I to je to.

Naravno da ni privatnici ne spavaju, već u balonu (balunu?) snivaju svoj nekretninski san. Dugoratski Samački hotel baš prati pegula... Najnoviji vlasnik još nije (vidljivo) krenuo u investiciju, a kad će - ne zna se. Ni hoće li. Prava enigma! Zna li tko išta? Ja bi se već preplatija na bazen...

No na zapadnom dijelu Dugog Rata, poviše Žilića potoka, investitor Jozo Kovačević, povratnik iz Kanade, piše Slobodna Dalmacija, počinje izgradnju čak triju zgrada s ukupno šezdesetak stanova. Cijena? Sitnica. Svega 3.500 eurića i više po kvadratu, "ovisno o troškovima i kvaliteti gradnje, s obzirom na izvarednu poziciju i s pogledom takvim kakav jest, nije prenapuhana nego realna gledano s aspekta svakodnevnog rasta cijene nekretnina i cijene rada...".

O tempora, o mores!  
Aj ća, gasi sviću, krenilo je (od potoka pa nagore, priko "ceste", sve do brda) - postajemo Podstrana...  
Pave, Tonči, "ucrtajte" ili nam "svrstajte" barenko ceste u PPUODR, dok nije prekasno!

JER ZIĐATI SE MORA?

Piše: Mladen Banović
Foto: Garma-Beton