U nedjelju se održavaju izbori za Europarlament

- "Iskoristi svoj glas. Ne daj da ti drugi kroje budućnost" - glavna je poruka kampanje Europskog parlamenta uoči europskih izbora. Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj predstavio ju je radi poticanja birača na izlaznost. Podsjetimo, izbori za Europski parlament u Hrvatskoj će se održati u nedjelju, 9. lipnja 2024., a posljednje istraživanje Eurobarometra pokazuje porast interesa.
Hmmm... u Hrvatskoj je na zadnje euroizbore izašlo svega 30% birača, teško da će u nedjelju biti puno bolje.
Podsjetimo se, Hrvatska je ušla u EU nepripremljena za otvoreno tržište rada, dogodio se odljev najproduktivnijeg dijela populacije. Hrvatska politika nastojala je to pitanje riješiti mjerama na nacionalnoj razini, a ne u europskoj politici. Kohezijski fondovi s 0,3 posto europskog BDP-a nisu sredstva dovoljna za rješavanje ovog problema i nameće se pitanje oblika i načine kompenzacije za zemlje koje gube stanovništvo. Krize unutar EU, s obzirom na različiti stupanj razvoja i položaja članica, su asimetrične. Kakvu će politiku naši zastupnici zastupati u ovom pogledu? Može li naša politika napraviti nešto u Bruxellesu, u savezništvu s državama članicama koje imaju isti problem? Kako će se naši zastupnici postaviti u Europskom parlamentu prema ključnim pitanjima sutrašnje Europe? Složenom ekonomskom i geopolitičkom odnosu prema Kini? Novom rastu europske ekonomije, koja bi trebala biti predvodnik svijeta u većini novih tehnologija u 21. stoljeću, a ne samo u fantomskim "zelenim"? Svekolikom odnosu prema SAD? (pogotovo ako na tamnošnjim izborima pobijedi Trump?). Nezdravom odnosu koji je danas gotovo pa.. podanički? Redefiniranju euroatlantskog sigurnosnog kišobrana, NATO-a, iz agresivne vojne organizacije pod strogom američkom kontrolom u sigurnosni blok europskih zemalja, blok u kojem uz njih sudjeluju i surađuju, a ne šefuju kao danas, i naši atlantski prijatelji SAD, UK, Kanada?
Promjeni agresivog (NATO) stava o ratu na istoku Europe, u Ukrajini? Je li i hoće li netko od naših parlamentaraca biti i protiv nasilne militarizacije Europe? Je li netko moža i za mir u Ukrajini? Za povratak diplomaciji, pregovorima, razgovorima kao načinima rješavanja problema među državama i blokovima, smirivanju situacije koja već ozbiljno prijeti da nekontrolirano eskalira u... nuklearni rat? A onda su sva gornja pitanja suvišna...  

Hrvatski glasači mogu u nedjelju birati za kadidate s jedne od 25 lista političkih stranaka, a po anketama kao favoriti izbora se ističu sljedeće: HDZ, SDP, Možemo, Most-Suverenisti-HSP i DP.
Ima li na izbornom listu netko kojeg možete u nedjelju bez grča u želucu, s obzirom na gore navedeno, zaokružiti?
Ili ćemo opet za Ričarda, ma baš nas briga!, kad je bal nek je barenko maskenbal! A glazba nek i dalje glasno svira dok europski Titanik polako klizi prema ukrajinskom glibu, a hrvatsku mladost planiraju opet vojačiti (uz izmjene Ustava, dakako, za izbacivanje priziva savjesti) za novi put bez povratka, opet u Galiciju...

Unatoč desetljetnoj masmedijskim topničkoj pripremi i garniturama bezličnih (wannabe) europolitičara, koji nam se posvodušno nude, ja i dalje čekam na nekog crnog labuda (ma na jato labudova!) koji će lobirati u Europarlamentu za smirivanje ove ratne paranoje, militarizacije Europi, situacije u Ukrajini i na našim granicama, nekoga tko će glasno i bez pardona početi zagovarati mir u Europi, uz povratak dijaloga i diplomacije, uvažavanja drugih (a ne samo eskalacije, prijetnje, bombe, dronove, rakete...) te početi nešti konkreto raditi i na strateškoj autonomiji Europske unije i njenoj novoj sigurnosnoj i obrambenoj politici, koja će se prije sveg oslanjati na svoje (danas umrtvljene) resurse, uvažavati ponajprije interese europskih naroda i susjednih naroda, naroda Ukrajine i Rusije, a ne samo interese SAD i agresivne (geo)politke (pro)padajućeg hegemona (i njegove vanjske politke koja je potpuno u službi američkog vojno-industrijskog kompleksa). 

Piše: Mladen Banović

Povezani članci

Who's Online

We have 126 guests and no members online