Dvije Hrvatske

Prosvjed braniteljaBraniteljski prosvjed protiv progona hrvatskih branitelja na mitskom zagrebačkom Trgu bana Jelačića ponudio je slike dvije Hrvatske koje dijele svjetlosne godine nerazumijevanja. Prvu scenu činili su ogorčeni prosvjednici čija je glavna poruka u biti glasila da hrvatski branitelj u Domovinskom ratu nije mogao počiniti ratni zločin, a ako ga je i počinio, ne smije mu se suditi. Zvučna kulisa tog događaja je uključivala i uzvike "Za dom spremni", "Smrt Jugoslaviji". "Franjo, Franjo", što je građanima iz one "druge slike" prizivalo ironičan osmijeh na lica. A tu drugu sliku napučili su Zagrepčani koji su kao i svake subote Jelačićevim placem krenuli na Dolac po namirnice za ručak ili u Tkalču na kavicu i trač-partiju. Bila je to, dakle, slika one Hrvatske koja se manje-više pomirila sa svim ciničnim pravdama i nepravdama proisteklim iz Domovinskog rata i odlučila svoj život nastaviti zakopavši za sobom te mučne godine ...

BRANITELJSKI PROSVJEDI

Dvije Hrvatske

Piše: Frenki Laušić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Između te dvije skupine građana nikad neće biti "pomirbe", niti je logično da je bude, ali bi bilo logično da hrvatska politička elita radi na tome da barem ovoj prvoj skupini ne pruža povod za ponovno proživljavanje svoje patnje i tužnih paranoja.

zagrebačka špica

Da je Ministarstvo pravosuđa obavljalo svoj posao kako treba, tada bi još 2007., nakon što je MUP proveo predistražne radnje glede Interpolove tjeralice i ocijenio kako srpska tužba nije utemeljena, diskretno obavijestilo Purdu da ne prelazi granice Hrvatske dok se slučaj ne riješi diplomatskim putem (ako se ikada riješi). No. to se nije dogodilo, pa su se "uzlazni" odnosi između Hrvatske i Srbije opet našli u "silaznoj" putanji.

A nažalost, nitko na ovom svijetu ne može prosvjednicima objasniti da za ratni zločin nema oprosta (vukovarskog branitelja Tihomira Purdu zatočilo se u BiH na osnovi optužnice JNA iz 1992. g. dobijene u srpskim zatvorima nakon pada Vukovara, op.ur.), a onoj "drugoj Hrvatskoj" da se ratne traume ne mogu tek tako zakopati jednom zauvijek jer duhovi prošlosti vrlo brzo sadašnjost znaju pretvoriti u noćnu moru.