Sprdex: Omišanin Marin Katušić - sociolog koji je pokrenuo 'Ustavnu revoluciju'

Hoću da uđe u Ustav da je Drugi svjetski rat gotov. Da mi mama ne kaže kad idem otvoriti bajaderu, da je to za goste, hoću da to uđe u Ustav. Da Ivić Pašalić mora imati ime. Hoću da uđe u Ustav da sve mogu riješiti na jednom šalteru. Da se muškarcima zabrani dugačak nokat na malom prstu. Da burek može biti samo s mesom. Za mene je burek prirodna zajednica tijesta i mesa.. Citirane rečenice su samo dio komentara na Facebook stranici Hoću da to uđe u Ustav. Facebook stranicu koja je u svega četiri dana prikupila više od 78 tisuća lajkova pokrenuo je Marin Katušić, 26-godišnji nezaposleni sociolog iz Omiša, zajedno s prijateljem, također nezaposlenim intelektualcem ...

Omišanin Marin Katušić - sociolog koji je pokrenuo "Ustavnu revoluciju"

Piše: Živana Šušak Živković / DalmacijaNews
Izvor: DalmacijaNews

- Stranica je krenula kao svojevrstan odgovor na inicijativu za referendumom da u Ustav uđe definicija braka kao zajednice žene i muškarca. Iživciralo nas je što se samo inicijative koje imaju podršku politike ili crkve stalno imaju prilike javljati. S idejom da se i glas običnog čovjeka čuje, krenuli smo s grupom ma fejsu Hoću da uđe u Ustav. U samo prvih 24 sata prikupili smo 50 tisuća lajkova, što je do sada nezabilježeno na ovim prostorima - otkrio je Katušić.

Isti tim inače pokrenuo je i portal Sprdex u veljači prošle godine.

- Sve je počelo iz našeg sprda situacije u Hrvatskoj. Znate ono, nađete se u društvu i počnete zafrkavati, i tako krene rečenica po rečenicu, smijeh... Iz interne zafrkancije nam je tako palo na pamet pokrenuti portal Sprdex gdje ćemo kroz satiru raditi društvenu kritiku. Nešto slično kao Feral, samo bez istraživačkog novinarstva - pojasnio je.

Iako je teško progurati satiru, portal je prepoznat i tekstovi se "šeraju" na društvenim mrežama.

Kako kaže Katušić barem u Hrvatskoj ne nedostaje tema za britki humor, ironiju i sarkazam.

- U Dalmaciji stvarno ima duha, ali su ljudi možda letargični za takve inicijative, dok u Zagrebu ima volje za pokretanjem sličnih ideja, ali nedostaje duha i talenta - odgovorio je na upit što misli zašto kronično nedostaje satire u društvu.

Kazao je i da se Sprdexu planiraju intenzivnije posvetiti, pozvao je ljude s idejom da se uključe u pisanje tekstova na portalu i za početak olakšaju dušu. A kad portal počne zarađivati, duhovitost će se i materijalno isplatiti. Ima li ljepšeg posla od zarade na finoj poruzi kojom se inteligentno upozorava na devijacije društva? I na to se valjda odnosi izraz spojiti ugodno s korisnim.