Međunarodni dan sjećanja na holokaust

Međunarodni dan sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti obilježava se danas, 27. siječnja, na dan kada je Crvena armija oslobodila 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u koncentracijskom logoru Auschwitz u Oświęcimu u Poljskoj. Posebno danas, svijet se prisjeća svih žrtava nacističkog režima, a Dan sjećanja se obilježava diljem svijeta i u Republici Hrvatskoj.
- Nijekanje holokausta djelo je zadrtih ljudi, te lažne tvrdnje moramo odbaciti, ma kada i ma gdje se dogodile i ma čije one bile - riječi su nekadašnjeg glavnog tajnika UN Kofija Annana koje su i danas aktualne. U našoj domovini nažalost još ima onih "zadrtih" koji niječu ili relativiziraju strašne zločine prošlosti.. Neke od njih na javnim mjestima, koncertima, možemo vidjeti s istaknutim simbolima režima suodgovornih za holokaust. Neki od njih, pogotovo oni mlađih generacija, ni ne znaju a niti su svjesni svih zločina takvih režima i strahota koncentracijskih logora koje su preživjeli samo malobrojni... Živima na opomenu, žrtvama na slavu...
Jedan od tih maloborjnih preživjelih logoraša iz koncentracijskih logora drugog svjetskog rata, bio je i omišanin Pave Matulić koji je svoje "logoraške dane" zabilježio i dokumentirao u više feljtona koji su prije tridesetak godina izlazili u listu "Odjek Mosora".

Živima na opomenu, žrtvama na slavu

Žica  /Izvor: Almissa.com

Ilustracije i fotografije: Almissa.com

Jedan od tih maloborjnih preživjelih logoraša iz koncentracijskih logora drugog svjetskog rata, bio je i omišanin Pave Matulić koji je svoje "logoraške dane" zabilježio i dokumentirao u više feljtona koji su prije tridesetak godina izlazili u listu "Odjek Mosora", a danas ih možete pronaći na najboljim omiškim "neslužbenim" internet stranicama www.almissa.com.

Pročitajte...

Ne ponovilo se!

Poveznice na članke

 Clanak  Tragom broja 35486

 Clanak  Logoraški dani  (2) (3) (4) (5) (6) (7)

 Clanak  Uspomene iz Koncentracijskih logora  (2)


Međunarodni dan sjećanja na holokaust