Turiste mame srednjovjekovne borbe uz kestenje i liker od mirte

berbaOvih dana i sljedećih mjeseci turisti će moći brati grožđe, masline, gljive, kestene, promatrat će se nebeske zvijezde, jest će se jela od varenike, pit će se liker od mirte, uživat će se u srednjovjekovnim običajima i borbama... Kalendar turističkih događanja prostire se duboko u zimu, a trud organizatora trebao bi pripomoći da se produlji turistička sezona. Uglavnom, hrvatski će turizam predstojeća dva mjeseca nudit brojna događanja i atrakcije koja već imaju dugogodišnje poklonike. Ne treba naglašavati da ih je potrebno bitno više ako na taj način želimo privući goste i izvan glavne sezone. Velik dio obale, nažalost, brzo će utonut u zimski san, jer su domaćini tradicionalno umorni od sezone ...


ŠTO POSLIJE LJETA?
 
Turiste mame srednjovjekovne borbe uz kestenje i liker od mirte

 
Kalendar turističkih događanja prostire se duboko u zimu, a trud organizatora trebao bi pripomoći da se produlji turistička sezona

 
Piše: Davor Verković / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

 
Sljedećih mjesec dana brat će se gljive, kesteni i Branje mandarina u dollini Neretvemasline, promatrat će se nebeske zvijezde, jest će se jela od varenike, pit će se liker od mirte, uživat će se u srednjovjekovnim običajima i borbama...
 
Kalendar turističkih događanja prostire se duboko u zimu, a trud organizatora trebao bi pripomoći da se produlji turistička sezona.
 
Dok je ljeto bilo rezervirano za obalu, hladniji mjeseci probudit će kontinent. Uglavnom, hrvatski će turizam predstojeća dva mjeseca nudit brojna događanja i atrakcije koja već imaju dugogodišnje poklonike.
 
Ne treba naglašavati da ih je potrebno bitno više ako na taj način želimo privući goste. Velik dio obale brzo će utonut u zimski san, jer su domaćini tradicionalno umorni od sezone.
 
Većina jadranskih turističkih zajednica, koje bi prema definiciji trebale smišljati dodatnu turističku ponudu, još živi u prošlom stoljeću.
 
Mnogi direktori (pogotovo dalmatinskih) turističkih zajednica na posao ne dolazi ni tijekom ljeta. Zbog nelogične decentralizacije kompletnog turističkog sustava takvi neradnici preživljavaju nekoliko mandata.
 
S druge strane, raste i broj direktora lokalnih turističkih zajednica koji ozbiljno shvaćaju svoj posao. Rade po svjetskim uzusima, pa dok njihovi kolege spavaju, novi proizvodi uglavnom uvijek dolaze iz istih područja, osmišljavaju ih isti ljudi.
 
Branje mandarina u dolini NeretveKontinentalce ne muči jesenji umor - oni slave zbog svog zadovoljstva. Ne treba doduše zanemariti činjenicu da kontinentalni turizam u ukupnom turističkom prihodu države sudjeluje s pet posto.
 
Dakle i u ovom slučaju, jer nema jasnih propozicija tko što treba raditi, odnosno nema sankcija za nerad, hvatamo mrvice s bogatog europskog turističkog stola.
 
Kao što se entuzijazam odgovarajuće ne nagrađuje, tako ni vječni neradnici, što su se namnožili zbog zastarjelog sustava, neće bit kažnjeni.
 

Kalendar nekih događanja
 
Rovinj - od 22. rujna - Festival licencija i autorskih prava vodećih svjetskih kompanija
 
Istra - od 25. do 27. rujna biciklistička utrka Istria MTB Tartufi tour Parenzanacannondale
 
Daruvar - od 25. do 26. rujna - Četvrti mali sajam kazališta »Maska«
 
Zagreb - 27. rujna - Srednjovjekovni dani na Medvednici
 
Rovinj - 27. rujna - središnja proslava Svjetskog dana turizma
 
Rovinj - listopad - Dječji tjedan, Plesne večeri uz glazbu DJ-a, Festival argentinskog tanga
 
Mali Lošinj - 28. rujna - obilježavanje godine astronomije - »Arhipelag najzvjezdanijeg neba«
 
Mali Lošinj, listopad - promocija mirte, planike i šipka
 
Supetar - od 28. rujna do 4. listopada - Dani varenika u sklopu Tjedna autohtone kuhinje
 
Gospić - od 3. do 4. listopada - »Jesen u Lici«

Krk - od 5. do 7. listopada - godišnjica Lepantske bitke - »Štorija o galiji«
 
Punat - od 10. do 19. listopada - turistička berba maslina

Lovran - listopad - Marunada
 
Hrvatska Kostajnica - od. 9. do 11. listopada - Kestenijada
 
Stubičke toplice - 17. listopada - Gljivarijada
 
Zagrebačka županija - 11. studenoga - Martinje