Bolji dani su pred nama

"Bojali smo se katastrofe, no na kraju nije završilo tako loše!". Tim je riječima turističku 2020. godinu u najkraćim crtama opisao direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić, piše Glas Istre. Čovjek koji se borio i izborio da Hrvatska ovoga ljeta ima jednu od najsigurnijih i najuspješnijih turističkih sezona na Mediteranu realan je u analizi, ali i prognozi kakav bi, kad je turistički sektor u pitanju, mogao biti put oporavka.
- Možemo biti izuzetno zadovoljni kako su se pripremili, te sezonu realizirali, svi oblici smještaja. Nismo imali niti jedan slučaj zaraze u objektima što svjedoči o visokoj profesionalnosti naših turističkih djelatnika. Treba istaknuti da je suradnja s nacionalnim te lokalnim stožerima civilne zaštite bila izuzetna, kako u kreiranju epidemioloških mjera za objekte, tako i kasnije u provođenju sezone kada smo intenzivno surađivali na dnevnoj razini. Ono što je moglo biti bolje jest veći angažman politike oko odluka Nizozemske i Austrije, a kasnije i nekih drugih zemalja, oko ograničavanja putovanja te hrabrije i pravovremene odluke oko zatvaranja, odnosno ograničenja rada nekih dionika u turizmu koji su očito bili žarišta. Mi smo to znali, a na to su nam kontinuirano i ukazivale neke nama važne emitivne zemlje. Rezultiralo je to ograničenjima putovanja od strane tih zemalja te preranim krajem glavne sezone. Nažalost, zbog toga, posezone praktično nije ni bilo. Povrh toga, želim jasno istaći, po mom osobnom sudu, izuzetno korektno ponašanje našeg najznačajnijeg tržišta, Njemačke i reći 'Danke Deutschland'.
Turistički sektor je najpogođeniji, ne samo u hrvatskim okvirima. Najteže je putničkim agencijama te restoranima i kafićima, no treba jasno reći da, iako su noćenja negdje na razini polovice 2019., financijski učinci se procjenjuju na otprilike jednu trećinu prethodne godine. Najveći dio sektora je preživio, ali pred nama je nekoliko izazovnih mjeseci. Najvažnije u svemu je da su sačuvana radna mjesta, rekao je Ostojić.

Izvor: Glas Istre

PROČITAJTE VIŠE..

Povezani članci

Who's Online

We have 427 guests and one member online

  • admin