Dani Stonske kamenice

Javna manifestacija Dan stonske kamenice, koja se trebala održati u subotu,16. ožujka na rivi u Malom Stonu je otkazana. Jedna je to od najatraktivnijih proljetnih manifestacija koja se tradicionalno se održava u Malom Stonu obilježavajući blagdan sv. Josipa, zaštitnika tog, ali i našeg, mista. Na stotine ljubitelja kamenica i dobre gastronomske zabave na otvorenom pohrle u vikendu od 15-17.ožujka u Mali Ston na feštu, a u ovom poznatom afrodizijaku uživaju mnogi, od veselih bikera do gradskih šminkera, degustirajući pritom i odlična pelješka vina.
Načelnik Općine Ston i predsjednik Turističke zajednice Vedran Antunica kaže kako su zbog preventivnih razloga otkazali pučku festu, ali će se u stonskim restoranima kamenice i dalje konzumirati tijekom cijelog razdoblja. - "Već dvadeset dana nema prijava nikakvih nuspojava, iako se kamenice u restoranima svakodnevno poslužuju, što svjedoči o odgovornosti vlasnika restorana kao i školjkara. Ipak kako bi izbjegli moguće nuspojave i zaštitili uglled školjkara, odlučili smo otkazati javnu manifestaciju na rivi" - kazao je Antunica za dubrovački portal.
Podsjetimo zabrinute, odnosno zainteresirane, veterinarska inspekcija potvrdila je norovirus u tri od pet kontrolnih točaka uzgoja kamenica i školjki u Malostonskom zaljevu. Virus se zadržao u zonama od Hodilja do Bistrine, Malog Stona, Soca, Banje i Kuta, zato su navedene zone i dalje pod zabranom prometa školjaka za javnu potrošnju. Zona "Brijesta" udovoljava uvjetima za javnu potrošnju, kao i uvala Brijesta, Bjejevica, Blaževo, Sutvid i Usko.

MB