Priče iz Vukovara: Monodrama u spomen na obljetnicu vukovarske tragedije

U spomen na obljetnicu pada Vukovara, na Sceni 55 Hrvatskog narodnog kazališta Split u petak i subotu 17. i 18. studenog s početkom u 19.55 sati, mladi glumac Pere Eranović izvest će svoju monodramu "Priče iz Vukovara" nastalu na osnovu kratkih lisrkih priča Siniše Glavaševića. Kao prigodni poklon publici, ulaz za obje izvedbe je besplatan, s ulaznicama koje se predižu na blagajni kazališta. Zapisi Siniše Glavaševića, sabrani u knjizi Priče iz Vukovara, jedina su književna ostavština legendarnog ratnog vukovarskog izvjestitelja Hrvatskog radija. Glavašević u opkoljenom i razrušenom Vukovaru piše o svom djetinjstvu, prijateljima, životu, ratu i svijetu što nas okružuje. Dok u ratnim izvješćima za Hrvatski radio prevladavaju gnjev, očaj i optužbe zbog nedobivene, a obećane pomoći braniteljima i civilima sabitim u ruševinama herojskog, ali nepostojećeg grada, kratke priče, premda pisane u takvim surovim i neljudskim uvjetima, odaju nježnu, meditativnu i suosjećajnu piščevu narav, kao i neupitni književni talent..

Izvor: Dalmatinski portal

Monodrama Priče iz Vukovara nastala je 2015. kao završni ispit Pere Eranovića na studiju glume splitske Umjetničke akademije.

Svoje Priče iz Vukovara Pere Eranović koncipirao je kao jednosatni boravak u vukovarskom skloništu gdje nastaje interakcija ratnog izvjestitelja i njegovih sugrađana, glumca i publike. Kroz formu riječi, pjesme i pokreta - on oživljava scensku stvarnost i suprotstavlja ideje čovjeka i nečovjeka. Ta scenska stvarnost, kroz duhovite i tragične trenutke raste do te mjere da autentični ratni izvještaji Siniše Glavaševića postaju neugodno upozorenje do čega može dovesti slabljenje onog ljudskog u čovjeku. Osim što one nešto starije podsjeća na razdoblje ponosa koji se uspio održati nad tolikim strahom i patnjom, ovaj će autorski projekt novim generacijama uputiti i opomenu da je gubljenje radosti i okretanje glave od čovjeka jednako pogubno kao i zaborav.

siniša glavašević

Povezani članci

Who's Online

We have 61 guests and no members online