Izložba: "Slani zrak" - Andrea Musa

16. samostalna izložba "Slani zrak" splitska akademske slikarice Andree Musa, svestrane umjetnice, koja je, osim što slika izvrsno i piše, i diplomirana pravnica, otvoriti će se u srijedu, 19. travnja 2017., u 20 sati, u galeriji "Studio 21" u Splitu, Velebitska 66. Izložba je dio kustoskog projekta “Mogućnost rubnog”, a moći će se razgledati do 29. travnja 2017. Kustos izložbe je Toni Horvatić, a ozložba je priređena u organizaciji Galerije Studio 21 i Udruga za kulturu Beat. Ovom izložbom Udruga nastavlja drugu sezonu realizacije kustoskog projekta povjesničara umjetnosti Tonija Horvatića pod nazivom "Mogućnost rubnog“. Intencija je na rubnom dijelu grada, u okruženju ispražnjenom od svakog iole značajnijeg javnog kulturnog sadržaja, likovnim izložbama suvremenih autora kontinuirano poboljšavati zatečeno stanje na lokaciji splitskog kvarta Sućidar i time doprinijeti aktiviranju još jednog relevantnog punkta na mapi kulture grada Splita i naše županije. "Slani zrak“ je serija slika kojom Andrea Musa nastavlja svoj prethodni slikarski ciklus "Prostorno-vremensko protjecanje"..

Andrea Musa

U obje ove serije slika Andrea Musa se bavi fenomenom vremena. Druga konstanta koja se proteže kroz oba ova ciklusa jest priroda u suodnosu sa čovjekom (u "Prostorno-vremenskom protjecanju“ su to planine, a u "Slanom zraku“ more).

Treća poveznica jest nastojanje da se slikanjem osvježe stare i osvijeste nove "slike“ kojih u datom trenutku nitko nije u potpunosti svjestan, ali koje oko registrira i podsvijest arhivira.

Motiv je kod autorice podjednako estetski (iz očaranosti nepatvorenom ljepotom prirode – duh je težnja) kao i etički (radi kvalitetnijeg življenja sadašnjosti – tijelo je hram).

Priroda je nedokučiva kao i sve nedokučivo u čovjeku što priroda odnosno boravak u njoj izvlači na površinu suočavajući kroz katarzu stare paradigme sa novim poticajima jer: "Susret sa novim uvijek je susret sa samim sobom".

(izvadak teksta iz kataloga izložbe)
 

Andrea Musa


CRTICA O UMJETNICI

Andrea Musa rođena je u Frankfurtu/M, Njemačka. Nakon završene gimnazije u Splitu, slikarstvo diplomira na baselskoj Assenza akademiji, Švicarska 2002., a potom pravo na Pravnom fakultetu u Splitu 2007. Dobitnica je dvije prve nagrade za grafički dizajn i vizualne komunikacije (Projekt DURH 1998.; Hypo Jazz Festival Split 2000.) i prve nagrade za slikarstvo od strane HOO-a (“Olimpijski sport i umjetnost” - dobitnica plakete Hrvatskog olimpijskog odbora, u organizaciji Međunarodnog olimpijskog odbora) povodom Olimpijskih igara u Ateni 2004. Republiku Hrvatsku je predstavljala: 2003. na Međunarodnom biennalu suvremene umjetnosti u Firenci, 2006. u Ujedinjenim Narodima u New Yorku, te 2009. na Jordan Festival u Ammanu na poziv Ministarstva kulture Kraljevine Jordan. Od 1998. je realizirala brojne samostalne i skupne izložbe u muzejima i galerijama u zemlji i inozemstvu, a u Parizu je boravila na rezidencijalnom umjetničkom programu na Centre International des Récollets i Cite Internationale des Arts. Od 2003. do 2009. godine je radila na različitim projektima usmjerenim na teme međukulturalnog dijaloga, kao članica i jedan od osnivača međunarodne umjetničke grupe Connecting-Art, platforme koja je uključivala umjetnike iz Francuske, Grčke, Sjeverne Irske, SAD-a, Jordana, Senegala, Egipta, Brazila i Hrvatske. Od 2003.g. je članica Hrvatskog društva likovnih umjetnika, te od 2011. Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Radovi joj se nalaze u javnim i privatnim kolekcijama u Jordanu, otoku Reunionu, Francuskoj, Grčkoj, Švedskoj, Norveškoj, Kanadi, SAD-u, Austriji, Australiji, BiH i Hrvatskoj. Živi i stvara u Splitu.

Time unrolling sea - Andrea Musa