Izložba Josipa Baričevića u Krugu

U dugoratskoj galeriji "KRUG" u Domu kulture (zgrada stare općine, Poljička cesta 52) u petak, 3.5.2019. zainteresiranoj javnosti predstavljen je solinski slikar Josip Baričević sa samostalnom izložbom svojih radova. Solinski mostovi, stare kuće, Gospin otok, mlinica, Rika, paunovi, Salona, kamen do kamena na višestoljetnim starinama... sve to pokreće Josipa Baričevića da pinelom ili olovkom “bilježi” solinske mijene na svome platnu. U glazbenom dijelu programa otvaranja izložbe u Dugom Ratu nastupio je Vice Pavlov, a u pjesničkom dijelu programa Ante Tešija. Svratite do Kruga i razgledajte izložbu..

Foto (gore): Ante Čizmić / Cropix

EKSPRESIVNE PERCEPCIJE

Piše: prof. Zdravko Cota

Kada, prije dvi godine otvarah Josipovu samostalnu izložbu u splitskom Caffe bar SKY u sklopu Jokerove zgrade, naslovih je LIKOVNI ISTRAŽIVAČ, referirajući se na njegov temperamentni slikarski nerv koji želi što prije uhvatiti trenutak percipiranog.

Za one koji ne znaju radi se o motivima Kaštelanskog bazena sa solinskom pitoresknom mikroregijom u "kojoj se na čudesan način stapaju antička, starokršćanska, starohrvatska i seoska ambijentalna arhitektura uronjene u floru rječice Jadro..." (iz predgovora splitskoj izložbi).

Što se u Baričevićevom slikarstvu promijenilo od toga vremena? Uglavnom ništa, osim tehnike - tada je to bio akrilik, a danas, suhi pastel. Tretman je isti, struktura i tekstura također, dakle, Josip je konstantan, dosljedan i prepoznatljiv u svom slikarskom rukopisu, a to znači: kovitlac energičnih poteza, zapjenjeno i nemirno more, nebo s (obveznim) ekspresivnim oblacima, vremešne masline sa stoljetnim borama i crnim dupljama debla... Razigran je i u slikanju arhitektonskih cjelina našeg dalmatinskog "Malog mista" slobodnom interpretacijom koja ne robuje faktografiji. Fasade kuća odražavaju refleksije mora i neba uz dominantu nijansi modre koja se isprepliće sa sivom, oker, bojom ciklame, ljubičaste i zelenog tirkiza...

Posebno me se dojmila slika s motivom Omiša iz "ptičje" perspektive koja obuhvaća širi pejzaž s Omiškom Dinarom i planinskim masivom Mosora u zadnjem planu. Na toj slici dominira slikarska gama s naglašenim modrilom, ispresijecanim lila i okerastim potezima te oivičene planine bijelom, odnosno crnom na obroncima Mosora i diskretnim bordo-crvenim fragmentima. Sve je na prepoznatljivom motivu uravnoteženo i oku ogodno u snažnoj sinergiji koju stvaraše Cetina i okolna brda.Ako se treba determinirati spram Baričevićeva slikarstva, rekao bih da je, eksplicite ekspresionističkih svjetonazora ne želeći robovati diktatu realizma i objektivnog prikaza lokalnog kolorita. Njegove percepcije to i diktiraju.Iz toga i proizlaze, spomenuti energični, iskrzani potezi i koloristička paleta kao posljedica nutarnjeg nemira slikarske duše.

Izložba Josipa Baričevića u petak u Krugu

Uvijek teži nečem novom

- "Josip Baričević nastavlja sa svojim likovnim igrama i slikarskim istraživanjima, uvijek u nastojanju da napravi nešto novo i da ostvari određeni pomak u odnosu na ono što je ranije radio. To su možda mali pomaci, ali u umjetnosti i mali pomak često znači jako puno. Motivi njegovih slika, doduše, ostaju uglavnom isti, oni su njegovo nadahnuće koje je trajno prisutno i koje očito ne želi mijenjati. To je potpuno razumljivo. Prikazi Solina i dalmatinskih krajobraza okupanih jarkom sunčevom svjetlošću, savršeni su ambijenti za manifestaciju njegova kolorističkog temperamenta. Činjenica da je Josip Baričević sklon promjenama i traženjima, da se ne zadovoljava postignutim i da uvijek teži nečem novom, govori u prilog tome kako je riječ o atipičnom zaljubljeniku u slikarstvo od kojega s opravdanjem možemo uvijek očekivati nešto drukčije i svježe" - kazao je to akademski slikar Hrvoje Marko Peruzović u povodu jedne od Baričevićevih zadnjih izložbi.
 

Crtica o umjetniku

Josip Baričević rođen 06.06.1968 u Splitu. 1996. postaje član likovne radionice “ART-CLUB” koju vodi akademski slikar i likovni pedagog Tihomir Bašić, gdje dobiva osnovnu likovnu izobrazbu. Dvije godine pohađao je i likovnu radionicu Vendi Borović. Izlagao je na desetak samostalnih i pedesetak skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, od posebno treba izdvojiti skupnu izložbu "Inter Imago New York 2" u New Yorku, na kojoj je sudjelovao s nekolicinom hrvatskih akademskih slikara. Uz pokojnog Edu Matkovića, Stipu Tokića, jedan je od osnivača likovne udruge "SALONA ART" u Solinu, neko vrijeme bio je i njen predsjednik. Član je likovne udruge Art CLISSA i udruge Vlaho Bukovac. Živi i stvara u Solinu.

Who's Online

We have 104 guests and no members online