Izložba u petak u Galeriji Krug: Ljepota Like kroz godišnja doba

Već smo imali priliku upoznati se s našim slikarima i dragim prijateljima u ovom istom prostoru, 2021. godine i na Likovnoj koloniji PLO Krug Dugi Rat.
Njihov kontinuitet slikanja možemo svesti pod 2 pojma: hiperaktivnost i realističan tretman motiva. No, ne možemo ih svesti pod nazive "magični realizam", "neoklasicizam" ili "kritički realizam". Po mojim opservacijama, svo troje bih smjestio pod pojam "poetički realizam" koji povremeno prelazi u impresionistički stil, a naročito kad su "prisiljeni" slikati u "plain-aire"-u. Stoga su im i motivi uvjetovani kao zajednički, jasno, s različitim rakursima, a to su najčešće: Plitvička jezera s okolicom, vodene površine rijeka i jezera, šuma (stabala na proplancima) i kao kontinentalcima,snježnim prizorima u kojima su odlično ovladali materijom, imanentno slikarima Primorja i Dalmacije, maritimnim krajobrazima...
Kada svo troje izlažu svoje slike u jednom prostoru, teško ih je izdeferencirati zbog vrlo sličnog tretmana kolorita, teme, pa čak i tehnike slikanja. Ipak, svakog od njih razlikuje i poneka specifičnost...

IZLOŽBA U KRUGU

Ljepota Like kroz godišnja doba

Piše: Zdravko Cota, prof.

Željku Breki su izazov fizionomije, bilo da su to muški ili ženski likovi u trenutku obavljanja svakodnevnih kućanskih poslova poput starice koja reže kruh ili žena koje peru robu na rijeci.

Marija Božić svoj slikarski senzibilitet fokusira na šume s akcentom na zahvalne breze sa svojim prekrasnim i prepoznatljivim deblima. Posebno bih istaknuo njene snježne pejzaže s disperzijom i luminiscencijom svjetla izazvanog površinom snijega i vodene (zaleđene) površine.

Dijana Mlinarić najviše se u svom realizmu približila ili čak bih ustvrdio i jest na tragu impresionističkih manira. To je evidentno u slikanju stogova (plasta) sijena, pejzaža sa stablima, vodenim površinama, horizontom s planinama i ovlaš nabacanim oblacima. A to i jesu karakteristike impresionista koji slikajući direktno u prirodi pokušavaju uhvatiti trenutak prirodne mjene koja nam diktira svjetlost i atmosferu.

Na kraju, drago mi je što smo (opet) ugostili naše "kontinentalce" zbog njihovih pozitivnih karaktera, a i zbog malo promjene u našem svakodnevnom kamenom i morem okruženom životnom ambijentu.

Lika


Crtice o autorima

MARIJA BOŽIĆ

Rođena 1958.g. Slikanjem se bavim desetak godina, intezivnije slikam zadnje tri godine. Slikarstvo mi je hobi. U početku su bili radovi sa olovkom i ugljenom. Poslije slikanje uljem, a u zadnje vrijeme slikam akrilom. Sudjelujem na mnogim likovnim kolonijama širom Hrvatske. Te kolonije su humanitarnog karaktera. Imala sam 4 samostalne izložbe, te preko 20-tak zajedničkih.

DIJANA MLINARIĆ

Rođena 23.01.1974.g. u Gospiću. Slikanje me privlači od malih nogu, ali zadnjih 6 godina intenzivno slikam. Slikam samo akrilom, jer mi najviše odgovara. Motivski uglavnom pejzaže onoga što me okružuje, često slikam u prirodi. U zadnje vrijeme privlači me ljudska figura kao motiv. Volim jake boje. Pohađala sam tečaj kod profesora Antuna Keče. Članica sam Likovne udruge Lika. Moja slika Korana izabrana je za izložbu HSK 2021.g. Izlagala sam na samostalnim i zajedničkim izložbama u Korenici, Otočcu, Bihaću, Zaboku, Topuskom, Krapini, Gospiću, Slunju, Novoj Gradiški, Dugom Ratu, Križevcima. Sudjelovala sam na puno likovnih kolonija humanitarnog karaktera.

ŽELJKO BREKA

Rođen 10.04.1957. godine u Šibeniku. Prve simbolične naznake talenta uočene su u osmogodišnjoj školi u Zadru. Odlaskom na studije u Zagreb, zapošljavanjem i obvezama oko obitelji takav način izražavanja pao je u drugi plan. 2002 g. prelaskom u Stubičke Toplice kao mjestom stanovanja ostvarujem kontakte sa lokalnim umjetnicima. 2010. godine započinjem sa slikanjem i u relativno kratkom razdoblju postajem i veoma aktivan član likovnih udruga Lira Lipa iz Gornje Stubice, Josip Kaltnecker iz Zaboka, Moslavačkog kruga iz Popovače te LU Lika iz Gospića. Tijekom 13 godina slikanja imao sam 10 tak samostalnih te više od 100 zajedničkih izložbi u Korenici, Bihaću, Kostajnici, Zaboku, Topuskom, Krapini, Gospiću, Slunju, Dugom Ratu, Križevcima. Godišnje učestvujem na 30-45 likovnih kolonija humanitarnog karaktera. Idejni začetnik prve ličke galerije na otvorenom "RUKA" te organizator likovne kolonije koja se već tradicionalno održava u mjestu Krbavica, Općina Plitvička Jezera. Autor mnogih oslikavanja Uskršnjih jaja te murala.

Lika

Povezani članci

Who's Online

We have 90 guests and no members online