S Jasenom Bokom 'Latinskom Amerikom uzvodno'

Povodom Mjeseca hrvatske knjige Gradska knjižnica Omiš poziva vas na predstavljanje putopisa splitskog dramaturga, putopisca i biografa Jasena Boke "Latinskom Amerikom uzvodno" koje će se održati u prostorima knjižnice (Punta 1) u utorak, 22.10.2019. s početkom u 19 sati.
U svojoj novoj knjizi Jasen Boko bavi se ikonom lijevih pokreta, gerilcem i revolucionarom – Che Guevarom. U četiri je mjeseca autor proputovao 50.000 kilometara i promijenio više od 200 prijevoznih sredstava kako bi posjetio sva ključna mjesta života te legendarne ličnosti. Tko je doista bio Che Guevara, kako je od hedonista i avanturista postao revolucionar te što on danas znači stanovnicima tog nemirnog kontinenta, pitanja su koja autor postavlja i na koja ćemo u utorak navečer u Omišu možda pronaći odgovor.

S JASENOM BOKOM

"Latinskom Amerikom uzvodno"

Izvor: Profil

Na kontinentu gdje su vojni udari i diktature česti te uglavnom posljedica intervencija Sjedinjenih Američkih Država koje ondje nameću interese svojih multinacionalnih kompanija, osiromašeni stanovnici ipak vjeruju kako nemaju što izgubiti te glasno na ulici prosvjeduju protiv društvene nepravde, bune se protiv lošeg ekonomskog stanja ili ukidanja socijalnih prava.

Boko mnogo razgovora s ljudima, s prolaznicima na ulici, s onima kod kojih odsjeda i s onima koji su na neki način povezani s Cheom. U tim razgovorima otkriva koliko korupcija i kriminal utječu na njihov život, kako preživljavaju, u što vjeruju, kako se opuštaju, čemu se nadaju...

jasen boko

Osim politike, Boku zanima i svakodnevni život izvan vijesti pa je otišao plesati tango, obilazio je znamenite knjižare i razgovarao s novinarima za televiziju.

Istodobno autor istražuje gdje se i kada Che susreo s američkim imperijalizmom, izvlačenjem profita, izrabljivanjem starosjedilaca i siromašnih stanovnika Južne i Srednje Amerike te kako je odlučio promijeniti takvo stanje.

Što se događalo na Kubi i koji su Cheovi postupci kontroverzni, zašto jedni veličaju, a drugi mrze tog čovjeka kojem se mora priznati da je živio svoje ideale i borio se za međuljudsku solidarnost, doznat ćete na stranicama knjige.

Biograf i putopisac Jasen Boko donosi nam kombinaciju političkog putopisa i slojevite biografije koja će vam pokazati sva važna mjesta u kojima je boravio Che Guevara, otkriti uzroke i posljedice stanja zbog kojeg je Che postao legendarni borac za ljudska prava te ćete doznati koliko je on važan današnjim stanovnicima Latinske Amerike.