Mjesec hrvatske knjige u Osnovnoj školi Jesenice

Od 15. listopada do 15. studenoga 2020. obilježava se Mjesec hrvatske knjige. Cilj manifestacije je istaknuti iznimnu važnost knjige, ali i knjižnica kao mjesta javnog i slobodnog pristupa koje se sve više približavaju građanima. Također, cilj je potaknuti učenike na što češće čitanje hrvatskih autora. U našoj Osnovnoj školi "Jesenice" na Oriju provedeni su neki projekti vezano za ovu manifestaciju.
22. listopada 6. školski sat učenici 8. b razreda s učiteljicom Vini Mušac i knjižničarom Ivanom Fistanićem održali su književnu čajanku. Učenici su imali zadatak proučiti jednog književnika ili književnicu, predstaviti njegov život i književno stvaralaštvo te pročitati pjesme ili ulomke iz romana i pripovijetku. Tako su učenici doznali mnogo o književnicima poput Josipa Pupačića, Đure Sudete, Antuna Branka Šimića, Jože Horvata, Drage Ivaniševića, Pavla Pavličića, Marije Jurić-Zagorki, Tina Ujevića, Vladimira Vidrića.. koji spadaju u klasike hrvatske književnosti, ali bilo je govora i o suvremenim hrvatskim autorima kao što su Maja Brajko-Livaković, Goran Tribuson, Ivana Guljašević, Branka Primorac, Nada Mihelčić, Jasminka Tihi-Stepanić i Silvija Šesto. Sve su to autori koje učenici preporučuju za čitanje. A evo i nekoliko preporuka suvremenih romana za mlade: Silvija Šesto: Debela; Nada Mihelčić: Bilješke jedne gimnazijalke; Ivana Guljašević: Drugačija; Goran Tribuson: Legija stranaca; Pavao Pavličić: Lopovska uspavanka; Maja Brajko-Livaković: Kad pobijedi ljubav.
Učenici 5. a razreda sudjelovali su u projektu "Moj prijedlog za čitanje" u sklopu Mjeseca hrvatske knjige. Izradili su plakate i reklame za dječje romane hrvatskih autora. Evo nekoliko prijedloga koje su ponudili...
Uživajte i Vi u čitanju i dobrom štivu!

Izvor: OŠ Jesenice

Povezani članci

Who's Online

We have 440 guests and no members online