Novi globalni izazovi medijske pismenosti – iz redakcija diljem svijeta do Hrvatske

Zašto je kvalitetno novinarstvo važno te kako suzbiti dezinformiranje u medijima i infodemiji, doznajte na on-line konferenciji: Novi globalni izazovi medijske pismenosti – iz redakcija diljem svijeta do Hrvatske.
Novinari i medijski profesionalci u Hrvatskoj i u svijetu suočeni su s nizom izazova kako bi došli do kvalitetne informacije što rezultira nenamjernim širenjem lažnih i/ili pogrešnih informacija u medijima. Krajnji rezultat je dijeljenje lažnih vijesti na društvenim mrežama. Medijska pismenost odnosi se na vještine, znanje i razumijevanje koje omogućuju građanima da se učinkovito i sigurno koriste medijima. Međutim, bez kvalitetnog novinarstva ugroženi su i društveni i demokratski procesi.
Akademija za politički razvoj, udruga koja provodi programe obrazovanja i povezivanja mladih lidera i profesionalaca različitih svjetonazora i iz različitih društvenih područja, priređuje online konferenciju: "Novi globalni izazovi medijske pismenosti – iz redakcija diljem svijeta do Hrvatske" u suradnji s veleposlanstvima SAD i UK.
On-line konferencija će se održati u petak, 7.5., od 11:30 sati i moći će se pratiti putem Facebook live (evo poveznice na događaj), a baviti će se važnošću poticanja kvalitetnog novinarstva i rješavanja problema u suzbijanju dezinformacija u medijima i infodemije općenito. U nastavku članka potražite program konferencije.

ONLINE KONFERENCIJA

Novi globalni izazovi medijske pismenosti – iz redakcija diljem svijeta do Hrvatske

PROGRAM

11:30 – 12:00 UVODNO OBRAĆANJE
Victoria J. Taylor, Chargé d’Affaires, privremena otpravnica poslova,
savjetnica i zamjenica šefa Misije, Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj
Andrew Dalglesih, veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Hrvatskoj
Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija
Moderatorica: Damira Gregoret Bobić

12:00 - 12:45 Jack Goodman, novinar, BBC Reality Check
“Pronalaženje činjenica u vrijeme pandemije”


Društvene mreže izvor su mnogim pričama, ali kako znati koje su istinite, a koje lažne? Koje vještine i alati su nam potrebni za razlikovanje činjenica od lažnih vijesti? Ova će se prezentacija usredotočiti na to kako pojasniti pandemije i pružiti istinite informacije o srodnim temama, uključujući i onu o cjepivu na Covid-19.

12:45 – 13:30 Michelle Ciulla Lipkin, izvršna direktorica, National Association for Media Literacy Education, SAD
“Odgovorno i kvalitetno novinarstvo kao instrument protiv dezinformacija”

Ova će se prezentacija fokusirati na najnovije izazove u medijskoj industriji u borbi protiv dezinformacija, važnosti medijske pismenosti s ciljem promicanja provjere činjenica i odgovornog novinarstva, te borbi protiv lažnih vijesti u medijskom izvještavanju, posebice u vrijeme pandemije koronavirusa.

13:30 -14:00 Q&A

14:30 - 16:00 PANEL "Stanje u Hrvatskoj - lažne vijesti i manipulacije u medijima“
doc.dr.sc. Lana Ciboci, Bernays, potpredsjednica Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu
Petar Vidov, glavni urednik, Faktograf.hr
prof.dr.sc. Nada Zgrabljić Rotar, glavna urednica časopisa Medijska istraživanja
Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva
Mislav Šimatović, zamjenik glavnog urednika, Večernji list
Moderatorica: Mila Moralić, N1 televizija

Ovaj će se panel usredotočiti na stanje medijske pismenosti u Hrvatskoj, detektirati rješenja problema i identificirati ključne korake kako se nositi s globalnim izazovom širenja dezinformacija u medijima i prepoznati točne naspram lažnih informacija.

16:00 – 16:45 MEDIJSKA PISMENOST - RASPRAVA "Studija slučaja: COVID-19 u medijima i odgovorno novinarstvo u Velikoj Britaniji i SAD-u“
Christina Anagnostopoulos, Senior Producer, Reuters, SAD
Jack Goodman, novinar, BBC Reality Check

Ova će se rasprava fokusirati na izravnu razmjenu znanja s predstavnicima medija iz SAD-a i Velike Britanije, koristeći primjere dobre prakse.