Europa želi stati na kraj dezinformacijama i lažnim vijestima na društvenim mrežama

Upad pristaša Donalda Trumpa u američki Capitol, središte najviše zakonodavne vlasti u SAD, trenutak je koji je najavio i doba strožih pravila za društvene mreže, ocijenio je povjerenik EU-a Therry Breton usporedivši taj događaj s napadima 11. rujna koji su pokrenuli globalni obračun s terorizmom. Twitter je trajno zatvorio osobni račun predsjednika SAD-a Donalda Trumpa onemogućivši mu komunikaciju s gotovo 90 milijuna sljedbenika preko te mreže, a kao razlog je naveo opasnost od daljnjeg poticanja na nasilje nakon što je Trump pozvao tisuće svojih pristaša da krenu na Capitol. Blokiranjem Trumpovog računa kompanije vlasnice društvenih mreža konačno su priznale svoju odgovornost u sprječavanju širenja nezakonitog sadržaja koji se brzo širi, dodao je Breton, prenosi Reuters.
- “Oni više ne mogu skrivati svoju odgovornost prema društvu tvrdeći da su samo pružatelji usluga. Činjenica da direktor neke kompanije može isključiti predsjednika SAD bez provjera i procedura je zbunjujuća. To nije samo potvrda moći tih platformi već i pokazatelj dubokih slabosti organizacije naših društava u digitalnom prostoru", napisao je Breton.
U prosincu 2020. je Europska komisija najavila nacrt pravila za tehnološke divove poput Googlea, Facebooka, Applea i Amazona. Nova pravila bi obvezala kompanije da čine više na suzbijanju ilegalnog sadržaja poput govora mržnje i namjerne manipulacije internetskim platformama u kontekstu sve veće izloženosti dezinformacijama i lažnim vijestima.
Hrvatska europarlamentarka Sunčana Glavak (HDZ/EPP) istaknula da su ključni izazovi jačanje odgovornosti digitalnih sustava i neovisnosti novinarstva širom Unije i svijeta. - “Europljane treba upozoriti na opasnost od dezinformacija, govora mržnje i utjecaja vanjskih sila koje se pokušavaju miješati u izbore i demokratski život Europe”, naglasila je Glavak i pozvala EU da osigura “efektivan i koordiniran odgovor institucija na dezinformiranje i lažne vijesti”.

Izvor: Reuters i drugi

Povezani članci

Who's Online

We have 305 guests and no members online