STup! – međunarodno sveučilišno startup natjecanje u Splitu

Split je i ove godine bio globalna pozornica sveučilišnog poduzetništva, drugog izdanja STup! – međunarodnog sveučilišnog startup natjecanja. Pred čak 9 inozemnih sudaca, predstavnika pouzeća i institucija, iz čijih je izlaganja najupečatljiva bila konstatacija da je strategija izlaska na tržište razlog zašto uspije samo 1 od 1.000 startup-a te da su mladi visokoobrazovani ljudi prepoznati kao ranjiva skupina, te da poseban se naglasak treba staviti na osiguranje kvalitetnih poslova po završetku formalnog obrazovanja kako bi mladi ostali u svojoj zemlji, piše Dalmacija Danas.
Natjecatelji STup!-a, 33 studentska tima iz cijelog svijeta, bili su raspoređeni u 4 predstavljanje ("pitcha"), a po završetku svakog po 3 suca su imala priliku unutar 5 minuta postaviti pitanja kojima bi objasnili nedoumice iz prezentacije natjecatelja. Glavnu nagradu osigurao je Infobip, globalna IT i telekomunikacijska tvrtka, a osvojio ju je tim Alumnio iz Slovenije koji je predstavio koncept razvoja inovativne aluminijske legure izvrsnih karakteristika s primjenom u automobilskoj i brodostrojarskoj industriji, dok su drugo i treće mjesto osvojili startupi iz Hrvatske i to Dock.me iz Splita i Makabi Agritech iz Zagreba. Čestitamo!
Natjecanje je doprinijelo i umrežavanju startup timova s predstavnicima poduzetničkih institucija i investicijskih fondova koji su bili prisutni u Splitu koji se još jednom istakao na pozornici poduzetničkih događaja i aktivnosti.

STup! #2

Izvori: Dalmacija Danas, Jutarnji List

Prvog dana natjecanja održane su prezentacije svih natjecatelja, podijeljene u 4 grupe, prema tematskim područjima u kojima timovi djeluju. To su: AgriTech i bioekonomija, logistika i mobilnost, energija i okolišna održivost, robotika i AI/ML, plava ekonomija, obrazovanje, financijska tehnologija, turizam te medicina i kvaliteta života.

U finalu su se predstavili sljedeći timovi:

a) WindWard (RH) – platforma za automatizaciju i optimizaciju organizacije sportskih regata
b) Makabi Agritech (RH) – inovativna mikrokapsula u koju se injektiraju hranjive i bioaktivne tvari s kontroliranim otpuštanjem (optimizacija gnojidbe i zaštite bilja u poljoprivredi)
c) Calvaria (BiH) – platforma za spajanje studenata medicine s iskusnim mentorima
d) Alumnio (Slovenija) – razvoj inovativne aluminijske legure izvrsnih karakteristika s primjenom u automobilskoj i brodostrojarskoj industriji
e) EasyPass (Srbija) – platforma za spajanje ponude i potražnje u obrazovnom sektoru (predavanja, poduke, …)
f) Dock.me (RH) – sustav za optimizaciju i napredno sidrenje u marinama
g) AymoLive (RH) – platforma za video prijenos uživo namijenjena umjetnicima (pjevači, slikari, plesači, …)
h) PS 1925 (Indija) – optimizacija aplikacije pesticida na poljima primjenom dronova

Nakon završetka pitchanja težak su zadatak dobili suci, a u prijenos se uključio Nikola Pavešić, direktor startup ekosistema u tvrtki Infobip koji je kroz razgovor s moderatorom pričao o tome kako je Infobip došao od startupa do globalnog diva koji je pokrenuo vlastiti program pomoći i edukacije startupa “Infobip Startup Tribe”.

STup #2

Konačan poredak startupa:

1. mjesto – Alumnio (Slovenija)
2. mjesto – Dock.me (RH, Split)
3. mjesto – Makabi Agritech (RH, Zagreb)
4. mjesto – Calvaria (BiH)
5. mjesto – Windward (RH, Split)
6. mjesto – AymoLive (RH, Split)
7. mjesto – PS 1925 (Indija)
8. mjesto – EasyPass (Srbija)

Glavnu nagradu osigurao je Infobip, globalna IT i telekomunikacijska tvrtka, i to za pobjednika 17.500,00 $ za korištenje Infobipove komunikacijske tehnologije, 15.000,00 $ za drugoplasiranog, 12.500,00 $ za trećeplasiranog, dok ostalih troje finalista osigurava po 10.000,00 $  za korištenje Infobipove komunikacijske tehnologije.

Pobjednički startup osigurava također sudjelovanje i izlaganje na partnerskoj Wolves Summit konferenciji koja će se održati u listopadu ove godine. Wolves Summit je najveća poduzetnička konferencija u srednjoj i istočnoj Europi koja spaja preko 2000 startup poduzeća u potrazi za investicijom i investitora iz cijelog svijeta.

Partneri iz EU Startup Summit osigurali su i besplatno sudjelovanje za 3 najbolja startup tima.  Najbolji startupi osvojili su i vrijedne nagrade u vidu licenci za različite korisne startup alate, kao što su Cuttles, IdeaBuddy i Freedcamp te 1.000,00 $ aktivnih kredita za korištenje Amazon Web Services cloud usluga. Tvrtka Ensoco omogućit će najboljem startup timu u idejnoj fazi besplatno poslovno savjetovanje u trajanju od 6 mjeseci.

Natjecanje je doprinijelo umrežavanju startup timova s predstavnicima poduzetničkih institucija i investicijskih fondova koji su bili prisutni u Splitu koji se još jednom istakao na pozornici poduzetničkih događaja i aktivnosti.

Poduzetničke ideje kojima se bave svečilišni startup timovi na tragu su ključnih europskih prioriteta okrenutih zelenoj i digitalnoj tranziciji. Krajem travnja Europski je parlament odobrio program Digitalna Europa, jedan od najvažnijih novih programa Europske unije namijenjen digitalnojj transformaciji EU-a, a i drugi programi poput Obzora i razni mehanizmi idu u prilog poticanja startupa i jačanja inovacijskih kapaciteta.

Primjerice, Europsko vijeće i parlament donijeli su u svibnju odluku o Strateškom inovacijskom programu Europskog instituta za inovacije i tehnologiju za razdoblje od 2021. do 2027 pri čemu je istaknuto kako je za uspješnost inovacijskih ekosustava potrebna kombinacija znanja, ulaganja, infrastrukture i talenta.

Prilikom predstavljanja te nove strategije EIT-a za inovacije, David Sassoli, predsjednik Europskog parlamenta naglasio je kako će poduzetnici, inovatori i studenti diljem EU-a imati više podrške i mentorstva. -  "EIT, kao najveći europski inovacijski ekosustav imat će važnu ulogu u oporavku Europe u rješavanju društvenih izazova i stvaranju značajnih prilika za svoje građane" - kazao je Sassoli.

Nakon natjecanja Studentski poduzetnički inkubator potpisao je suradnju sa Startup Campusom, poduzetničkim akceleratorom sa sjedištem u Budimpešti i Londonu specijaliziran za pripremanje startup tvrtki za internacionalizaciju poslovanja i pripremu za investiranje, čime će znatno biti ojačana lokalna poduzetnička zajednica.