Koćarica Marinero potonila kod Sveca, kapo Gof i ribari na sigurnom u Komiži

Kapo Gof i ribari s MarineraSpašena četiri ljudska života, a koćarica izgorjela - to je epilog drame koja se u ponedjeljak događala na pučini nedaleko od Visa. Naime, na moru kod otoka Sveti Andrija (poznatiji kao Svetac), u viškom akvatoriju, u ponedjeljak oko 9 sati ujutro iz zasad nepoznatih razloga buknuo je požar na koćarici "Marinero". Zbog brzog širenja požara koji je krenuo iz strojarnice broda, nije bilo puno vremena za gašenje, pa je vatra učas zahvatila trup i nadgrađe broda. Zato je četvoročlana posada na čelu sa zapovjednikom Marijem Čopcem Gofom aktivirala splav za spašavanje i napustila brod ...

BRODOLOM KOD SVECA

Prvi dojmovi spašenih ribara s izgorjele koćarice: Hvala ti, Bože, na rivi smo!

Tekst i foto: Bogoljub Mitraković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Prvi su im u pomoć pritekli komiški ribar Nikola Vidović i njegov kolega Jozo Tipić koji su, dok je koćaricu gutao plamen u blizini, vrlo brzo pokupili splav i prekrcali četvoricu brodolomaca na ribarski brod “Sveti Nikola”.

- Bili smo blizu koćarice kad sam vidija da je brod zadimija, a onda se odjednom pojavio veliki plamen - rekao nam je u telefonskom razgovoru Vidović.

Oko 11 sati na mjesto događaja stigao je policijski brod “Sveti Jure“ koji je članove posade “Marinera” i splav kojom su se spasili prebacio u komišku luku.

Mario Čopac Gof i posada koćarice Marinero

Nakon dolaska u Komižu, članovi posade Mario Čopac Gof, Dario Pavliček, Nino Bjelajac i Ante Buškulić, vidljivo iscrpljeni, nisu bili zainteresirani za razgovor. Još uvijek pod šokom, ni riječ nisu izustili.

Čopac je, odlazeći s lučkim kapetanom Damirom Radicom, tek rekao: “Hvala Bogu da smo na rivi”.

Kapetan Radica pokrenut će istragu oko utvrđivanja uzroka pomorske nesreće u suradnji s inspektorima sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Split.

Neko vrijeme koćarica “Marinero”, sada spaljenog nadgrađa i bez otvorenog plamena, uz nešto dima ostala je plutati na površini, da bi oko 14.20 sati potonula oko 8 nautičkih milja jugozapadno od otoka Sv. Andrija.

Vidović nam je potvrdio da oko broda u moru, osim nagorjelih dasaka, nije bilo tragova onečišćenja, iako je u tankovima navodno bilo oko tri tone goriva koje je najvjerojatnije izgorjelo.