Knjige: 'Rastanak i potonuće' Irene Vrkljan

Nova knjiga Irene Vrkljan "Rastanak i potonuće" dojmljiv je prozni kolaž u kojemu se pretapaju sjećanja na druge s intimnim dnevničkim zapisima. Oba ova, na prvi pogled udaljena pogleda Irene Vrkljan, uvezana su susretom s vlastitim starenjem kao i sa starenjem bližnjih, u koji nije utkana filozofska zabrinutost zbog prolaznosti života ili opsesivna želja da se zaustavi vrijeme. Ovo je knjiga koja se čita kao čudesna posveta starosti kojoj se autorica ne predaje nego izlaz nalazi u riječima koje su i dalje jedini odraz njezine energije i "želje, da život pretvori u pisanje u ovim vremenima nečitanja, u trenutku, koji sad i prečesto obilazi zaborav, jer mladost i svi oko nas s pravom traže druge izvore, druge odgovore", piše Helena Sablić Tomić o novom romanu Irene Vrkljan, upravo objavljenom u Nakladi Ljevak ...

KNJIŽEVNOST

'Rastanak i potonuće' Irene Vrkljan

Izvor: Naklada Ljevak

Promocija novog romana Irene Vrkljan "RASTANAK I POTONUĆE" održati će se u četvrtak, 3. svibnja 2012. u 19 sati u Knjižari Ljevak, Trg bana Josipa Jelačića 17, Zagreb. Sudjeluju: Nadežda Čačinović, Helena Sablić Tomić, Nives Tomašević i autorica.

irena vrkljan

Ukratko o autorici

Irena Vrkljan (1930). Studirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (arheologiju, etnologiju i germanistiku) i na Filmskoj akademiji u Berlinu. Od 1960. do 1971. radila je na televiziji kao urednica emisije Portreti i susreti. Okušala se u različitim književnim žanrovima objavivši više od dvadeset knjiga: pjesničkih zbirki, romana, autobiografske proze i eseja. Piše i scenarije za televizijske i radijske drame. Knjige su joj prevedene na više stranih jezika.

Dobitnica je književnih nagrada: „Ksaver Šandor Gjalski“ za knjigu Svila, škare, „Ivan Goran Kovačić“ za roman Marina ili o biografiji, nagrade HAZU za roman Posljednje putovanje u Beč i prestižne nagrade „Vladimir Nazor“. Kao profesionalna književnica živi u Berlinu i Zagrebu. Velikim i estetski respektabilnim opusom, od mladenačke nadrealističke poezije do autobiografske proze prepoznatljiva narativnog rukopisa, Irena Vrkljan ugradila je svoj trajan doprinos u hrvatsku književnost i kulturu.

Povezani članci

Who's Online

We have 289 guests and no members online