Krešile dozvole: Vršama i ostima malom ribaru po kostima

Novine koje je iznjedrio novi Pravilnik o sportskom i rekreacijskom ribolovu, koji je donijelo Ministarstvo poljoprivrede, a stupio je na snagu krajem prošle godine, izazvao je neugodna iznenađenja. Naime godišnja dozvola za rekreativni ribolov i dalje košta 500 kuna za osobe od 18 do 65 godina, no za razliku od prošle godine kada je ona uključivala mogućnost korištenja puno više ribolovnih alata i opreme, sada će svi koji žele loviti vršama, ostima ili, primjerice, uz feral, za to morati izvaditi posebnu dozvolu. I to, naravno, dodatno i platiti: za vrše 200, a po 100 kuna za osti i umjetnu rasvjetu, ferale! Nadalje, novim Pravilnikom podignuta je dobna granica za rekreativce koji godišnju dozvolu plaćaju svega 100 kuna. Uz umirovljenike do sada su je mogli kupiti svi koji bi navršili 60 godina. Sada je ta granica podignuta na 65 godina. Jedna od najvećih novina je i to da se godišnje dozvole mogu kupiti isključivo do 1. ožujka, a ne tijekom cijele godine kao do sada. I upravo bi to moglo "zaboravnim" ili loše infiormiranim  rekreativnim i sportskim ribolovcima zadati najviše glavobolje.

MALO RIBARENJE, VELIKO PRIGOVARANJE

Krešile dozvole!

Piše: Marija Lončar / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

malo ribarenje

Nikomu nije jasno zbog čega je država odlučila tako drastično skratiti rok za kupnju dozvola. Ovdašnjem stanovništvu, ljubiteljima ribolova na moru, a prije svega onima kojima to znači jeftiniju i zdraviju hranu, time je samo “pomrsila tunju".

Novostima nisu zadovoljni u sportskim ribolovnim društvima, koja uz "obične" godišnje, svojim članovima mogu prodavati i dnevne te godišnje dozvole za lov na velike ribe. Godišnja dozvola za sportski ribolov za umirovljenike i za starije od 65 godina je 60 kuna, a za mlađe 350 kuna. Ali tom iznosu treba pridodati još 50 kuna članarine za društvo koje prodaje dozvolu te 50 kuna za Hrvatski savez za sportski ribolov na moru, pa se cijene godišnjih dozvola penju na 160. odnosno 450 kuna. Usto, dodatni alati se dodatno plaćaju. Znači, sve je skuplje!Dobra vijest, da ima i toga, jest da otočani i stanovnici poluotoka Pelješca stariji od 65 godina svoju godišnju rekreacijsku dozvolu i dalje neće plaćati.

lignje na žaru