Lovostaj na novac bogatih turista

Upravo kako se i očekivalo i što je najavljeno, Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja donijelo je Odluku o zabrani ribolova tuna (thunnus thynnus) svim ribolovnim alatima radi izlovljavanja dopuštene kvote u 2008. godini, a prema preporuci međunarodne komisije za zaštitu atlantskih tuna. Godišnja ulovna kvota za našu zemlju iznosi 833 tone i potpuno je već iskorištena. E da.  I sve super, sve pet, živjela ekologija. I biologija. Ali, među stručnjacima iz tog područja, kojih u ovoj nam priobalnoj državi nikako ne manjka, nameću se zdravom logikom još neka pitanja ...

 LOVOSTAJ NA NOVAC BOGATIH TURISTA

Ministarstvo poljoprivrede donijelo Odluku o zabrani ribolova tuna

Zabrana lova tuna najvjerojatnije će natjerati brojne i bogate turističke ribolovce da se vrate kućama ili svoje brodove presele na drugu obalu Jadrana

Piše: Pero Livajić / Zadarski regional
Izvor: Zadarski regional

I sve super, sve pet, živjela ekologija. I biologija. Ali, među stručnjacima iz tog područja, kojih u ovoj nam priobalnoj državi nikako ne manjka, nameću se zdravom logikom još neka pitanja.


Ekologija i biologija

Kako je hrvatska kvota jednostavno nedovoljna za potrebe desetak duž jadranskih uzgajališta ona će biti prisiljena uvesti oko 200 tona riblje mlađi koju će kroz dvije godine prodati u Japan. Naravno, uzgajalištima je daleko jeftinije uloviti mladu tunu u ovdašnjem plavom moru nego je
naručivati iz dalekoistočnih labaratorija.

Čak 98 posto ulovljene tune namjenjeno registriranim ribogojilištima u Splitsko- dalmatinskoj i Zadarskoj županiji, sve to se na kraju nađe na uredno serviranim japanskim stolovima. Hai-sa.


Veći Pape nego Papa

Isto tako, osim za uzgoj i preradu, tuna se lovi i za zabavu, strastvenim sportskim amaterima ribolovcima. Takvi su u velikom broju minulih godina posjećivali Jadran i punili prazne sobe, trpeze, pa naravno i novčanike ugostiteljskim djelatnicima.

Najviše zaljubljenika u "big fishing" dolazilo nam je iz sjevernih zemalja, Danske, Švedske i Norveške, koje će zabrana lova tune najvjerojatnije sada natjerati da se vrate kućama ili presele svoje brodove u Italiju gdje je kvota izlova tune za sportski ribolov puno iznad hrvatskih pet tona.

Jesen je izvrsno doba za lov na tunu i sabljarku, to se odavna zna. Kao i činjenica kako je sportski ribolov atraktivan i isplativ ništa manje nego komercijalni, pa je samo lani zabilježeno čak 13 tisuća hotelskih noćenja turističkih ribolovaca.

Bogati stranci, a nemali ih je broj, koji su iz istog razloga već stigli na naše primorje ostali su sada kratkih rukava.

Očito smo i ovdje postupili po onoj staroj i nama bliskoj, tradicionalnoj - "veći Pape nego Papa". A-sa.


Proračunska tiha rupa

Po mnogima, preranom zabranom izlova tuna, kao i gubitkom sjevernih amatera ribolovaca, najviše će izgubiti državni proračun, jer se neće prodati dozvole za ribolov na velike ribe, koja u Hrvatskoj stoji čak 1500 kuna za mjesec dana.

Ukoliko želimo zadržati sportske ribolovce motati ćemo uskoro povećati kvotu tuna i produljiti razdoblje njihova ulova. To, opet, sa druge strane znači da će uzgajališta morati uvoziti više riblje mlađi, ali što sad.

Na Vladi i resornim ministrima je da presjeku čvor jednom za svagda i kažu glasno i jasno hoće li prije udovoljiti uzgajivačima, protiv kojih glas konstantno dižu i ekološke udruge, ili sportskim ribolovcima koji su manje štetni za riblji fond, a potpomažu i razvoj turizma.

Povezani članci

Who's Online

We have 227 guests and no members online