Active Shooter seminar u subotu u Splitu

Kad ti prijatelja koji već par godina živi i radi Bruxellesu samo slučajnost, tek sat, dva razlike u vremenu polaska leta Croatia Airlines za Zagreb spasi od  dolaska na poprište terorističkog napada koji se pred Uskrs dogodio u zračnoj luci u Bruxellesu i moguće ugroze, kada ti prijateljica na kavi u Rivici kaže da je bomba u metrou eksplodirala baš na "njenoj" stanici svega pola sata prije nego što se obično uputi na posao, kada na tradicionalne uskršnje praznike na Malom Ratu, đirade po Splitu i večerice po Omišu naši iz "Centralnog komiteta" EU stignu sa sedam dana zakašnjenja, dijelom zato što je tamnošnja zračna luka bila zatvorena, a dijelom zbog nenadanog "dežurstva" na poslu zbog "situacije" u gradu, inače središtu Europske Unije,.. e tek onda i poprilično bezbrižni dugoraćanin postane odjedanput sasvim svjestan sve ozbiljnosti situacije s kojom se posljednjih godina susreću stanovnici nekih europskih prijestolnica u kojima u terorističkim napadima ginu deseci nevinih civila. Živeći i hvala Bogu još uvijek radeći u ovom našem mirnom, sigurnom i ponajljepšem dijelu svita, cvitu i srcu Mediterana, koljevci europske civilizacije, nikako ne treba zaboraviti da se u naše susjedstvo, u naš najbliži nam "region", nakon ratnih avantura u Siriji i Iraku upravo vratilo kući oko 900 boraca na strani tzv. Islamske republike. Teško itko može predvidjeti, bar se tako pokazalo u dosadašnjim napadnima na europske gradove, kad će se i gdje će se i hoće li se uopće pojaviti neki samoubojica opasan eksplozivom ili gdje će upasti grupa naoružanih napadača i početi opet izazivati kaos.. Kako se ponašati u takvim situacijama, na koji način zadržati koliko-toliko bistru glavu i razum, gdje se sakriti, kamo bježati, kako se eventualno suprotstaviti napadačima i svladati ih? O svemu tome učit će prvi put u Hrvatskoj građani koji žele prisustvovati tečaju naziva "Active shooter seminar" koji će se u Splitu održati u subotu, 9. travnja u Spaladium Areni u organizaciji "Krav Maga centra Split". Seminaru mogu, kako to ističu organizatori, a prvi među njima je naš sumještanin Ivan Kujundžić, instruktor izraelske vještine samoobrane "krav maga", pristupiti sve punoljetne osobe bez obzira na spol ili predznanje..

Active Shooter seminar u subotu u Splitu:

Naučite kako se obraniti od terorista

Izvor: Slobodna Dalmacija

– Takvih obuka u Hrvatskoj je bilo, ali samo u specijalnim snagama vojske i policije, ovo je prvi put da se tako nešto organizira za civile. Na seminaru će biti obrađene specifične tehnike, taktička postupanja i sigurnosni protokoli te primjena FPOS protokola, u slučajevima terorističkog napada. Simulacije active shooter napada nalikovat će realnim scenarijima te će polaznici naučiti kako ispravno reagirati u takvim situacijama. Dakle, "active shooter" seminar, kao što sama riječ, kaže odnosi se na situacije u kojima se pojavljuje aktivni strijelac ili više njih. To je osoba koja naoružana ulazi u neku instituciju i nasumično puca u žrtve, ne bira ih po nikakvoj osnovi.

U tom slučaju neće upaliti nikakvo objašnjavanje i pregovaranje, već postoje tri osnovna pravila ponašanja u takvim situacijama - bježi, sakrij se i bori se. To su situacije poput talačkih kriza, terorističkih napada kao primjerice u kazalištu u Parizu, pa evo i u Belgiji. Mi ćemo tijekom ovog seminara, dakle, učiti ljude kako reagirati u toj situaciji, kako pružiti prvu pomoć, kako se uopće ponašati u takvim događanjima naravno ovisno o konkretnom trenutku i broju napadača - pojašnjava za Slobodnu Dalmaciju Ivan Kujundžić, instruktor u "Krav Mag centru Split".

Ivan Kujundžić

Uz njega kao instruktora polaznike seminara podučavat će i Marijan Škiljić, prvi čovjek federacije "Krav Mag Global" za Hrvatsku i jedan od vodećih stručnjaka za sigurnost i terorizam u Hrvatskoj. Škiljić već niz godina obučava naše sigurnosne službe i zaštitarske agencije za protuterorizam, a sam je u Izraelu prošao specijalističku obuku i edukaciju.

PROČITAJTE VIŠE..


Bježi i sakrij se

- procijeniti što se događa
- potražiti sigurno mjesto ili
- sakriti se izvan vidokruga napadača
- zaključati se ili komadom namještaja blokirati vrata
- utišati mobitel, isključiti i vibraciju, te utišati sve druge izvore buke
- aktivirati protupožarni alarm, ako postoji
- nazvati 112
- ukoliko ne možete razgovarati, treba ostaviti liniju otvorenu da operater s druge strane može čuti što se zbiva

Bori se

- boriti se treba samo ako nema nikakve druge mogućnosti
- ako ste u neposrednoj životnoj opasnosti
- ako želite zaštititi druge žrtve
- napadača treba napasti s velikom dozom agresije
- u napadu nema stajanja
- treba kao oružje iskoritstiti sve što se može (stolice, palice, aparati za gašenje požara...).