Ivan Kujundžić: Žene, uzmite život u svoje ruke i.. obranite se

Ivan KujundžićVodeći se onom narodnom da na ‘preplašenog vuka i zec onu stvar oštri’ dugorački Omišanin Ivan Kujundžić, licencirani trener borilačke vještine Krav Maga, pozvao je ovih dana isključivo žene na besplatni tečaj za samoobranu. Prvi satovi poduke, u splitskom centru Pomak, bit će vrlo simbolični, danas na Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Iako nigdje, osim na Facebooku i na dugoratskom portalu, nije oglasio da otvara tečaj, javilo mu se oko pedeset žena. - To je čista ludnica! Evo i mater me zove jučer da neke njene suside žele doć - kaže popularni Ivan ...

UZ DAN BORBE PROTIV NASILJA

Ivan Kujundžić: Žene, uzmite život u svoje ruke i.. obranite se

Piše: Silvana Uzinić / Slobodna Dalmacija
Foto: Jakov Prkić / Cropix
Izvor: Slobodna Dalmacija

- Jutros se me zvala jedna žena – zaprepašten je Ivan. Kakve su to žene?, pitamo ga, mlađe, starije, one koje već trpe nasilje ili s njim računaju, željne zabave..?

- Ima ih svih dobi. Ne znan, evo, jedna mi je ispričala da ju je jedno jutro po mraku, kad je krenula na posao, samo zaskočio neki krupni muškarac, onako stao pred nju bezveze, ali da cili dan nije došla sebi. Kaže da nije bilo ništa, ali da se ne želi više bojat!

A šta je bila njegova pobuda da spoji snagu i ljepotu?, kako reče  reklama za jedna dezodorans. Ivan, inače, ima školu borilačkih vještina i nekoliko grupa polaznika. Licenciju je stekao, ni manje ni više, nego u Rimu kod prvaka Krav Mage, Izraelca Eyala Yanilova.


Rake: Mogu sve što i  muški!

- Ma, dosta mi je više! Dosta mi je to slušat šta se ženama događa. A nema potrebe, jer žene mogu naučit sve šta i mi muški, to nije nikakav problem – uvjeren je.

Mislite ono, kao, Mirko Filipović i Chuck Norris, pitamo ga.

- E, neke od njih šta dolaze na tečaj vjerojatno baš to misle, što je naravno pretjerano. Ali, vi sad sigurno mislite da će one naučiti puno manje. A ja vas uvjeravam da sam u stanju naučiti svaku ženu da se obrani od nasilnika. Ili, bar da se obrani od najčešćih vrsta napada kao što je pljuska, hvatanje za vrat, potezanje za kosu, bacanje na pod, otimanje torbice...

Ivan Kujundžić

Polako, ajmo redom: šta ćete ih naučiti da urade kad im netko pokuša dati pljusku?

- Dignuti ruke u položaj pod kutom od 90 stupnjeva, za početak. Ili, dignuti lijevu ruku, a desnom ga opaliti po glavi!


A šta ako je počne daviti?

- Nogom u koljena, odnosno u međunožje, narodski, u jaja! Upravo taj udarac u Krav Magi je naročito važan. Njega osobito vježbamo – uvjerava nas Ivan, a ja se gotovo sa sladostrašću fokusiram na udarac u iskonski izvor ‘muškosti’ svim onim Paravinjama, Jozićima, Kalajžićima...

Ali, vi muškarci ste fizički jači, vraćam se u stvarnost, kako će krhke žene to dostići?

- Imamo mi i fitness treninge, jačanje mišića je obavezno. Ali, najvažnije je ustrajno ponavljanje pokreta u nekim situacijama. A time se postiže samopouzdanje. Vašu samouvjerenost protivnik osjeća, to je sigurno. A kad takvom tipu, koji je uopće kadar nasrnuti na žensko, žena pruži najmanji otpor, već ga je 50 posto odvratila od nauma i zbunila! Takve je najlakše zbuniti jer s kontraudarcem sigurno nije računao – objašnjava nam Ivan.

Dodaje kako će žene na njegovu tečaju naučiti da mnogi predmeti mogu poslužiti prilikom samoobrane.

Ajmo, na primjer, nasilni muž maltretira je u kući, šta je predmet za obranu?

- Ako je žena za špakerom, kako je to, je li, uobičajeno, ima milijun stvari kojim ga može odalamiti. Ona je u kuhinji naoružana! Ako je u hodniku, to može biti i telefon... Ako vam je život ugrožen, ne birate sredstva. Sve ćemo to mi simulirati na treninzima.

Daniela Čulić Rake


Ajmo na otimanje torbice!

– Tada se služe rukama i nogama. Naučit ćemo ih tzv. obranu 360 stupnjeva što u Krav Magi znači potpuna obrana. Pretpostavka je da otimač vuče torbicu na jednu stranu, ona na drugu. U tom trenutku ona mu zadaje direktan udarac u genitalije ili u koljena. Tu je i udarac po nadlaktici... Ma, morali biste vidjeti – kazuje Ivan.

I stvarno sam vidjela, zgrabio me poslije za vrat s leđa, ja sam pitala što sad, a on mi odgovori: Prstima ravno u oči! Noktima, udarite ga po vilici dlanom, evo ga, ovako... s obje ruke!  A ako krene na mene šakama? - izmaknite se malo unatrag i odmah nogom u slabine! Ali, odmah, bez zadržavanja. Onda još, još i još...!

Ivan kaže da ga stvarno pogađa ta nemoć žena pred nasilnicima i, eto, izašao mu je u susret Mirko Stipanović, vlasnik “Pomaka”, jer je besplatno ustupio prostorije. Tečaj traje tri mjeseca i poručuje da će ga držati sve dok god ima interesa, i deset godina ako treba.

Nažalost, u grupu može stati samo 30 polaznica i pitamo ga šta će one doista stići naučiti, evo do Božića?

– Cilj nam je podignuti snagu, izdržljivost i koordinaciju, odnosno naučiti polaznice kako da ne pokazuju strah, kako da drže tijelo. Govor tijela je važan. Naučit ćemo ih kako zadržati budnost, kako primijetiti sukob, kako pogledati što imaju pri ruci ili gdje je izlaz. Ako ženama dignemo samopouzdanje i oslobodimo ih straha, puno smo napravili.

Učit ćemo ih, zapravo, kao prvo da se oslobode straha. Žene su isprepadane, a muški ih vrte oko malog prsta. Mi u timu trenera imamo i stručnjaka za to, Davora Kudrnu. On, inače, obavlja mentalne pripreme sportaša i prije svega će pokušati u ženama osvijestiti onaj iskonski gen za samoobranu. Naučit će ih kako zatomiti unutarnji dijalog i vanjske utjecaje koji remete koncentraciju i onemogućavaju nas u pravovremenoj reakciji.  


Mentalni teror

Dakle, njezini mišići će pamtiti. Mi reprogramiramo vašu podsvijest tako da, danas-sutra nedajbože, čak i nesvjesno reagirate pravilno! – gorljiv je Ivan i pita nas znamo li podatak da je oko 80 posto ljudi doživjelo neki oblik fizičkog ili psihičkog nasilja.

– Kad sam bio mlađi, nailazio sam na svakakve situacije, dosadilo mi je živit sa strepnjom hoće li me neko udarit ili bilo kako maltretirati. Pogledajte samo koliko u školama ima bullynga! A strah je naš veliki neprijatelj!

– U tečaju za žene ići ćemo i korak dalje nego kod sportaša, jer sportaše spremamo za nastup u dvorani, a žene za eventualne stvarne situacije – kaže nam Kudrna.

On dodaje da je najvažnije čovjeka naučiti da na vrijeme uoči oblike nasilja, ne samo fizičkog.

– Čak su pogubnije razne vrste mentalnog terora, na primjer, od strane muža, majke, svekrve, ili uostalom, obrnuto, ne tiče se ovo samo žena.

Daniela Čulić Rake

Borilačke vještine uključuju snagu duha i to je ovdje važno.

Krav Maga upravo podiže tu mentalnu snagu kad je, naravno, samoobrana u pitanju.

Ona vas uči da prepoznate emocionalno maltretiranje – naglašava Davor koji se, inače, školovao na američkom Institutu za kibernetičku transpoziciju, a što god to značilo, pomogne li ugnjetavanim ženama, dobro je.

Uglavnom, ovi udruženi muškarci za obranu žena od nasilja zvuče neodoljivo praktično. Zaboga, drage žene, zar su nam muškarci trebali ponuditi vrlo jednostavno rješenje – kažimo svemu “dosta je” i vježbajmo, budimo bar malo nalik Amazonkama!

– Uzmite život u svoje ruke! – poručuje Ivan Kujundžić. Drugim riječima, zatreba li, uzmimo prvi predmet koji nam je pri ruci i nasilnika zveknimo po glavi!


Krav Maga: Nastala kao obrana od nacizma

Krav Maga je izraelska borilačka vještina koju izučavaju mnoge vojske, policija i obavještajne službe poput Mosada i CIA-e. Riječ je o obrani od golorukih i naoružanih napadača. Osnivač Krav Mage je Imi Lichtenfeld. Pod tim imenom sve je počelo u Izraelu 1948., Sde-Ora je učio mnoge nakon prebjega 1940. godine iz Bratislave u tadašnju Palestinu pred nacistima.

Na web-stranicama piše da je ‘laka za učenje i pamćenje, izvodi se prirodno i instinktivno, praktično se može upotrijebiti pod stresnim uvjetima. Jedna od važnijih komponenata Krav Mage je jedinstvena pedagogija’.


Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

KujaNacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se od 2004. godine kao dan sjećanja na tragično ubojstvo triju žena – sutkinje Ljiljane Hvalec, odvjetnice Hajre Prohić i Gordane Oraškić, i teškog ranjavanja zapisničarke Stanke Cvetković, od strane supruga prilikom održavanja brakorazvodne parnice dana 22. rujna 1999. godine.

Vlada je potpisala ove godine Konvenciju Vijeća Europe o borbi protiv nasilja nad ženama, uključujući i obiteljsko nasilje te se očekuje i ratifikacija u Hrvatskom saboru.


Zdravsteni odgoj uči o prevenciji nasilja

Predsjednica Foruma žena SDP-a Splitsko-dalmatinske županije Andrea Vrgoč, ističe i važnost uvođenja obaveznih obrazovnih programa u obrazovanje, o demokraciji i ljudskim pravima, toleranciji, nediskriminaciji – uvažavanju različitosti, putem kurikuluma građanskog odgoja, ali i zdravstvenog odgoja te podržava ustrajnost nadležnog ministarstva u njegovu uvođenju u naš obrazovni sustav.

Predavanjima namijenjenim učenicima osnovnih i srednjih škola stvara se pretpostavka djelovanja u smjeru sprječavanja nasilja u obitelji i osvještavanja problema nasilja u obitelji već u ranijoj dobi te u prvim mladenačkim vezama, kao i sprječavanje međugeneracijskog prijenosa tog društveno neprihvatljivog ponašanja, napominje Vrgoč.

Povezani članci

Who's Online

We have 168 guests and one member online

  • admin