Mladi fizičar razotkriva tajnu elektrane na Peruči

Projektom kombi kogeneracijske plinske elektrane (KKPE) Peruča objedinjeni su ekocid nad rijekom Cetinom i cijelom Cetinskom krajinom i pljačka stoljeća hrvatskih potrošača električne energije. To tvrdi mladi fizičar Mislav Cvitković, doktorand fizike na Friedrich-Alexander Universitätu u Erlangenu u Njemačkoj, široj hrvatskoj javnosti poznat kao suosnivač Festivala znanosti u Sinju, u razgovoru sa novinarom Tonijem Paštarom na stranicama Slobodne Dalmacije. Cvitković je nakon što u javnoj raspravi o KKPE Peruča gotovo nije izrečen stručni argument, odlučio sve detaljno proučiti, analizirati i jasno javno argumentirati za i protiv. - Prednosti koje bi donijela izgradnja KKPE Peruča višestruke su. Pri izgradnji bi se zaposlilo stotine inženjera i više tisuća radnika, spasio bi se propali projekt dalmatinskog plinovoda, osigurala bi se energetska sigurnost Dalmacije, a nakon završetka izgradnje stalni posao dobilo bi na desetke inženjera, koji bi se vratili u rodni cetinski kraj, te velik broj drugih radnika. Pitanje je samo tko bi te benefite platio i koliko, kakav bi bio utjecaj na okoliš i tko bi profitirao? Stoga sam se u analizi usmjerio na ekološku i ekonomsku problematiku - kaže mladi doktorand fizike. Kada se zbroje podaci, ispada da KKPE Peruča dnevno ispušta 280 tisuća litara otpadnih voda koje izravno utječu na pH vode jezera Peruča i rijeke Cetine, za hlađenje bi postrojenje uzimalo osam kubika vode u sekundi i vraćalo ih u Peručko jezero toplije za osam stupnjeva Celzijevih. Iz dimnjaka bi u atmosferu svake sekunde izlazilo 760 kilograma ispušnih plinova, odnosno 2.237.040 kilograma svakoga sata. Samo CO2 ispuštalo bi se 145 tona na sat što je ekvivalent 15 tisuća automobila. Na području Peruče su jači vjetrovi i više je oborina od prosjeka, a to je "idealan" prenositelj zagađivanja zraka, a time i vode i tla. Sve bi to platili građani: na jednoj strani novčano, većom cijenom struje, a na drugoj kroz zrak, tlo, vodu, poljoprivredu, turizam, zdravlje...

Piše: Toni Paštar / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Na stranicama nositelja projekta Vis Viva plin proglašavaju zelenim izvorom energije, što je je spin. Plin je fosilno gorivo i nikako drukčije ga se ne može nazivati. Osim toga plinske elektrane u zapadnoeuropskim zemljama masovno se zatvaraju jer su ekonomski neisplative. Tijekom 2014. i 2015. godine u Njemačkoj ih je zatvoreno 8, u Italiji 2, Britaniji 8, Nizozemskoj 5, Francuskoj 6, Belgiji 1, Slovačkoj 1 i Češkoj 1, a prema javno objavljenim informacijama najavljeno je zatvaranje više od 20 jer cijena plina raste, a cijena proizvodnje električne energije iz drugih izvora pada, kaže mladi znanstvenik.

- Logika je u ozakonjenom modelu krađe građanima-potrošačima električne energije po istom ili sličnom receptu beneficirane cijene električne energije iz vjetra koju plažaju građani kroz račune za isporučenu električnu energiju, a sve po Zakonu o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji, koji je u rujnu 2015. donijela koalicijska vlast na čelu sa SDP-om, a s kojim je uvedena "tržišna premija", razlika između dogovorene i trenutne tržišne cijene struje.

PROČITAJTE VIŠE..