Omišani, plinska elektrana na Perući bit će i vaš problem

Pozivam Poljičane, građane Omiša i sve žitelje donjeg toka Cetine da se solidariziramo sa stanovništvom sinjske krajine. Pozivam ih da dignemo glas i stanemo u obranu ne samo cetinskog, nego i nacionalnog resursa, a nauštrb svih onih uhljeba i zagovornika izgradnje plinske termoelektrane na Perući - rezolutan je Milivoj Juričić, nekadašnji omiški i županijski vijećnik. Razlog njegova negodovanja isključivo se odnosi na posljedice koje mogu proisteći iz takve izgradnje koja, kako je ustvrdio, ne samo da bi uništila floru i faunu, nego bi dovela u pitanje opstanak stanovnika na tom području. Cetina je već sada ugrožena, zbog manjka vode to više nije rijeka, to je potok - ističe lokalni aktivist..

BIVŠI VIJEĆNIK JURIČIĆ P(R)OZIVA

Omišani, plinska elektrana na Perući bit će i vaš problem

Piše: Mladen Nejašmić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


- Cetina je već sada ugrožena. Od prijašnjih dvadesetak “kubika” vode koja je tekla kanjonom danas protječe tek “kubik”. Ovo više nije rijeka, to je potok. Zamislite sada što nas očekuje izgradnjom jednog takvog objekta. Nestalo bi i ovo malo ribe što je možete vidjeti istaknuo je Juričić.

Izgradnja plinske elektrane u gornjem toku rijeke imala bi dugoročne posljedice i na turizam. Samo na području donjeg toka egzistira pedesetak obrta koji se bave raftingom, kanjoningom i ostalim vezanim djelatnostima čiji će opstanak ostati pod velikim upitnikom.

Nema sumnje da je u prilog elektrane išla i ne tako davna odluka Županije o proglašenju cetinskog kanjona značajnim krajobrazom. Odluka je to koja se odnosi na površinu od gotovo 6500 hektara na području gradova Trilja i Omiša, te općina Šestanovac i Zadvarje.

Osim što je protivnici smatraju protuprirodnom, odluka zbog koje su omiški gradski oci podigli i tužbu protiv Županije na Upravnom sudu u Splitu opterećena je i povredama zakonitosti.

- Sve se znalo davno prije. Nije ušće Cetine u Omišu, već je kod Visa. Pozivam i otočane i sve ljude dobre volje da dignu svoj glas. Radi se o našoj sudbini, zato je uzmimo u svoje ruke - pozvao je Juričić.

Povezani članci

Who's Online

We have 278 guests and no members online