Noć muzeja u HGK Split

U ovogodišnjoj Noći muzeja, čija je tema "Inovacije i digitalna budućnost", posjetiteljima će svoja vrata otvoriti i Hrvatska gospodarska komora (HGK) - Županijska komora Split koja se uključila kako bi promovirala korištenje inovativnih i digitalnih tehnologija, prezentirala inovacije svojih članica te potakla povezivanje IT sektora s drugim industrijama. Tako će svi zainteresirani moći u prostorijama HGK na Matejušci (Obala Ante Trumbića 4), u vremenu od 18 do 21 sat, zaviriti u digitalnu budućnost gospodarstva i HGK te se upoznati sa svijetom inovacija splitsko-dalmatinskih tvrtki. Zainteresirani će moći razgovarati s Natalijom Princi, autoricom knjige "Teslina frekvencija mira - Portret jedne vrline", osnovnoškolci će u Algebrinoj radionici moći isprogramirati boje robota i utrkivati se robotima, a njihovi roditelji i ostali degustirati napitake Go Sharp i Go Fresh koji pospješuju i produžuju efekt kave na energetski nivo i kognitivnu funkciju, te isprobati učinak iTherapy tehnologije splitske tvrtke Kristalna ideja. Potom će se moći saznati sve o Steora pametnoj klupi i web aplikaciji Dashboard tvrtke Include. Poduzetnički klub Aspira prezentirat će projekte vezane za digitalizaciju muzeja preko raznih virtualnih šetnji i interaktivnih QR kodova. HGK će predstaviti projekt HGK Digitalna komora, ICT platformu za e-usluge kojima će se ubrzati komunikacija i unaprijediti odnosi s članicama, digitalizirat izdavanje dokumenata za javne ovlasti i dr.
Detaljniji opis program potražite u nastavku članka.

Noć muzeja u HGK Split

PROGRAM

20,00 sati
Razgovor s Natalijom Princi, autoricom knjige "Teslina frekvencija mira - Portret jedne vrline"
Hrvatska kao zemlja inovativnih i kreativnih ljudi diči se brojnim izumima, a svi koji žele više saznati o izumitelju svjetske slave, znanstveniku Nikoli Tesli, mogu poslušati razgovor s Natalijom Princi, autoricom knjige "Teslina frekvencija mira - Portret jedne vrline".

18,00 – 21,00 sat
Radionica za osnovnoškolce – programirajte bojama robota i utrkujte se robotima
Tvrtka Algebra će kroz radionicu predstaviti STEM aktivnosti za osnovnoškolce – programiranje bojama robota Ozobota i utrke robota Q-bota, koje na zabavan način, kroz igru, daju uvid u program Algebrine Digitalne akademije, a uključuju računalno razmišljanje, programiranje, istraživanje, stvaranje i surađivanje, potiču razvitak kreativnosti, znatiželje i kritičkog mišljenja te dolazak do rješenja problema kroz eksperimentiranje. Pozivamo djecu da se u Noći muzeja u ŽK Split upuste u veliku avanturu s robotima!

18,00 – 21,00 sat
Degustacija napitaka Go Sharp i Go Fresh
Za sve roditelje koji odole robotima, tvrtka Mushroom Cups priprema degustaciju napitaka Go Sharp i Go Fresh. Radi se o napitcima koji pospješuju i produžuju efekt kave na energetski nivo i kognitivnu funkciju, te kavu čine nutritivno bogatom i zdravijom. Proizvodi Go Sharp i Go Fresh su tvrtku Mushroom Cups svrstali među 7 najpotentnijih kompanija u food-tech industriji u Europi.

18,00 – 21,00 sat
Isprobajte učinak iTherapy tehnologije
Tvrtka Kristalna ideja, čija je vlasnica najbolja europska inovatorica u prošloj godini, omogućit će posjetiteljima ŽK Split putem iTherapy tehnologije boravak na zraku obogaćenom vitaminom C, antioksidansima i negativnim ionima, što poboljšava imunitet i sveukupno zdravlje. ITherapy tehnologija pročišćavanja zraka integrirana je u uređaj Model1 koji spada u sam vrh svjetske tehnologije, a proizvodi se u Splitu. U 2018. godini Kristalna ideja je nanizala sve najveće nagrade s najprestižnijih svjetskih natjecanja u inovacijama i rezultatima pročišćavanja zraka.

18,00 – 21,00 sat
Saznajte sve o Steora pametnoj klupi i web aplikaciji Dashboard
Tvrtka Include informirat će vas o Steora pametnoj klupi koja se napaja solarnom energijom te nudi punjenje mobitela i drugih uređaja putem USB-a i bežičnog punjenja, besplatni Wi-Fi, uličnu rasvjetu tijekom noći, rashladni sustav ljeti a grijanje zimi, 15 senzora koji prate razne parametre u blizini te o web aplikaciji Dashboard koja prikuplja podatke u stvarnom vremenu. U tri godine postojanja tvrtka Include postavila je više od 1000 Steora u 40 država, od Europe do SAD-a i Australije.

18,00 – 21,00 sat
Virtualna šetnja po muzejima
Poduzetnički klub Aspira, koji okuplja mlade i inovativne studente studija Računarstva - smjer Programsko inženjerstvo Visoke škole Aspira, prezentirat će projekte vezane za digitalizaciju muzeja preko raznih virtualnih šetnji i interaktivnih QR kodova. Studenti će svim zainteresiranim posjetiteljima pokazati simulaciju virtualne šetnje po muzejima kako bi približili svoj budući projekt.

18,00 – 21,00 sat
Predstavljanje projekta HGK Digitalna komora
Omogućit će posjetiteljima uvid u digitalnu budućnost Komore. Digitalna komora je jedinstvena informacijsko-komunikacijska platforma za e-usluge kojima će se ubrzati komunikacija i unaprijediti odnosi s članicama, digitalizirat izdavanje dokumenata za javne ovlasti, omogućiti još aktivnije sudjelovanje gospodarstvenika u kreiranju i promjeni zakonodavnog i regulatornog okvira, učiniti dostupnijima potencijalni izvori financiranja i dr. Portal Gospodarska mreža, prvi u nizu usluga Digitalne komore, koji sadrži brojne informacije potrebne poduzetnicima, već je u funkciji i besplatan je za članice HGK.