Infobip: hrvatska IT tvrtka vrijedna više od milijarde dolara

Informatička firma Infobip iz Vodnjana, jedna od vodećih tvrtki u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe, prikupila je više od 200 milijuna dolara u prvoj rundi financiranja od investicijskog fonda One Equity Partners, objavio je Reuters. Time je vrijednost Infobipa premašila milijardu dolara. Ova prva investicija će pomoći Infobipu (koji se dosad ravijao svojim sredstvima iz dobiti poslovanje) da se dodatno proširi u SAD-u kroz potencijalne akvizicije te da konkurira rivalima kao što je Twilio sa sjedištem u San Franciscu, rekli su izvori Reutersa. Naravno, prva investicija u Infobip korak je i prema planiranom izlasku na američku burzu.
- Ovo je najbolja moguća vijest za hrvatsko gospodarstvo od stjecanja samostalnosti. Nije pri tome toliko bitno što je ukupna tržišna vrijednost Infobipa sada narasla na impresivnih milijardu dolara. Još je manje bitno što se tri najveća dioničara sada mogu pohvaliti da su zajedno postali najbogatiji poduzetnici u Hrvatskoj. Puno je bitnije što je ovih 200 ogromnih milijuna dolara došlo u kompaniju koja nema nikakve veze sa starom slikom hrvatskog gospodarstva. Do sada su značajni veliki privatni poduzetnici u Hrvatskoj velikim dijelom bili naslonjeni na poslovanje s državom ili su zahvaljujući politici uspješno koristili monopolne/oligopolne pozicije profitirajući bez konkurencije. Prošla su desetljeća i pojavili su se neki novi biznismeni koji što instinktivno, a što silom prilika, nisu vidjeli puno šanse u domaćoj dogovornoj močvari, nego su krenuli putem dokazivanja na najkonkurentnijem mogućem tržištu današnjice; onome za high tech rješenja u komunikaciji kompanija s klijentima. Uz takve perjanice inteligencije u međunarodnoj konkurenciji ne bi nam trebala niti silna pomoć EU kojoj se radujemo kao mala djeca jer novce ne umijemo stvoriti sami. Uz samo još nekoliko ovakvih kao što je Infobip, Hrvatska bi postala puno bogatija i uspješnija zemlja. Možemo se samo nadati da Infobip nije incident hrvatske pameti, nego obrazac koji će se ponavljati - piše Gojko Drljača u svom komentaru na stranicama Jutarnjeg lista.

Izvori: Reuters, HRT, Jutarnji list

Infobip je vodeća informatička kompanija u zemlji i regiji koja je osnovana prije 14 godina, a pruža tehnološka rješenja preko kojih druge kompanije komuniciraju sa svojim klijentima, među ostalim i preko WhatsAppa i Vibera, te sebe opisuju kao "globalnu višekanalnu komunikacijsku platformu u oblaku“.

I da, ima ured i u Splitu.

I da, i dalje zapošljavaju.