72. obljetnica proboja logoraša u Jasenovcu

Povodom 72. obljetnice proboja posljednjih logoraša logora Jasenovac u subotu su članovi Udruge antifašističkih boraca i antifašista Cetinske krajine položili vijenac na spomen-ploču vođi proboja Anti Bakotiću Baki na njegovoj rodnoj kući u Sinju. Bakotića su ustaške vlasti zarobile 1942. godine i internirale u Jasenovac. Pred sam kraj 2. svijetskog rata Bakotić je među preostalim logorašima dogovorio da krenu u proboj kao jedino rješenje da netko od njih preživi. Toga 22. travnja 1945. godine Ante Bakotić je poveo posljednjih 1.053 logoraša. Tijekom obračuna sa stražarima i bijega život je izgubilo njih 999. a među njima i Sinjanin Bakotić, piše Slobodna Dalmacija. U organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske i Srpskog narodnog vijeća (SNV), pred spomenikom Kameni cvijet održana je komemoracija ubijenim zatočenici" ma ustaškog logora Jasenovac i svim žrtvama ustaškog režima NDH. Komemoraciji, uz preživjele logoraše, mnogobrojne građane iz Hrvatske, BiH i Srbije, bili su nazočni i veleposlanici SAD-a, Norveške, Austrije, Rusije, Velike Britanije, Australije, Francuske, Kanade i Srbije te predstavnici vlade Srbije i drugi.

KOMEMORACIJA U JASENOVCU

Izvori: Slobodna Dalmacija, Hina

Milorad Pupovac izrazio je žaljenje što i ove godine ne održavaju komemoraciju zajedno s Vladom te je osudio postavljanje ploče s ustaškim pozdravom na zgradi dječjeg vrtića u Jasenovcu, nedaleko od bivšeg ustaškog logora.

Uznemireni su spomen-pločom s natpisom "Za dom spremni" koja je u studenom postavljena u Jasenovcu u spomen na nekadašnje članove paravojne postrojbe, ubijene u hrvatskom ratu za neovisnost devedesetih godina, Židovi će svoju komemoraciju u Jasenovcu održati u ponedjeljak.

logoraši u jasenovcu