To je nekako ravnopravno

Socijaldemokratski forum žena SDP Omiš, obilježava Međunarodni Dan žena, pod sloganom "100 godina ponosa i srama". Prošlo je jedno stoljeće nakon štrajka tvorničkih radnica: Nejednakost spolova nije istrijebljena, nego se vratila kroz nove rupe sustava i zakona. Radnice u Sinju i Osijeku danas se nalaze u sličnome položaju kao i njihove prethodnice. 8. mart nije Majčin dan, nije dan samo za proslave, dan za cvijeće i svečane večere. Međunarodni dan žena je dan za prisjećanje na sve žene koje su sudjelovale u ženskim pokretima diljem svijeta, dan je to pobune, prkosa i ustrajnosti u ostvarivanju ženskih prava ...

 To je nekako ravnopravno

Izvor: SOCIJALDEMOKRATSKI FORUM ŽENA SDP OMIŠ

Socijaldemokratski forum žena SDP Omiš, obilježava Međunarodni Dan žena, pod sloganom "100 godina ponosa i srama".

Sigurno se pitate zašto 100 godina? 100 godina zato jer je 1908 godine 15 000 žena u New York, prosvjedovalo tražeći kraće radno vrijeme, bolju plaću i glasačko pravo, a aktualno je i danas 100 godina poslije. Zašto ponosa, zato jer su učinile nešto što je nama današnjim ženama skoro pa nemoguće. Zašto srama, zato jer nismo dovoljno hrabre tražiti poštivanje postojećih zakona.

Prošlo je jedno stoljeće nakon štrajka tvorničkih radnica: Nejednakost spolova nije istrijebljena, nego se vratila kroz nove rupe sustava i zakona. Ono što su prije 100 godina žene prvi put problematizirale u Americi s poznatom posljedicom, trenutnim otkazom - nije davna prošlost, nego aktualna stvarnost: Radnice u Sinju i Osijeku nalaze se u sličnome položaju kao i njihove prethodnice.

8. mart nije Majčin dan, nije dan samo za proslave, dan za cvijeće i svečane večere. Međunarodni dan žena je dan za prisjećanje na sve žene koje su sudjelovale u ženskim pokretima diljem svijeta, dan je to pobune, prkosa i ustrajnosti u ostvarivanju ženskih prava.


"To je nekako ravnopravno"

Mi ne tražimo ništa nemoguće već ravnopravno partnerstvo između muškarca i žene. Budući da je ravnopravnost spolova tema koja je uvelike zanemarena i nepostojeća u formalnom sustavu obrazovanja, udruga "Cesi" iz Zagreba koja se već 11 godina bavi promicanjem ženskih prava snimila je polusatni
edukativni film "To je nekako ravnopravno".

U filmu adolescenti i adolescentice iz Zagreba, Rijeke, Opatije i Siska iznose svoja mišljenja, stavove i vlastita iskustva o odnosima između muškaraca i žena, o kućanskim poslovima, zastupljenosti muškaraca i žena u biznisu i različitim profesijama.

U filmu, da bi bio što interesantniji, nastupile su i poznate osobe: pjevači Mile Kekin iz Hladnog Piva i Dražen Turina - Šajeta, te glumci Nina Violić i Tvrtko Jurić. Film prikazuje  i osobe koje se bave neuobičajenim zanimanjima vezanim uz svoj spol: pilotkinju Dunju Kuvelju i odgajatelja u vrtiću
Muhameda Kovačevića.

Povijesni, društveni i medicinski kontekst odnosa među spolovima daju i neke stručnjakinje kao povjesničarka Andrea Feldman, sindikalistkinja Jagoda Milidrag Šmid i liječnica Ana Lapčević.

Redateljica filma je Dana Budisavljević.

 

Srdačan pozdrav.

Sandra Mitrović Nikšić
Predsjednica SDFŽ Omiš