Hrvatska je još uvijek miljama daleko od potpune ravnopravnosti spolova

Povodom Međunarodnog dana žena, predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak osvrnula se na trenutni položaj žena u hrvatskom društvu, kao i na najnoviju skandaloznu izjavu čelnika SDP-a Davora Bernardića. Kako je poručila, iako Zakon o ravnopravnosti spolova jamči zaštitu od spolne diskriminacije i jednaka prava za žene i muškarce, Hrvatska je u praksi još uvijek miljama daleko od potpune ravnopravnosti spolova.
- "Kada čelnik najveće oporbene stranke izostanak žena na popisu koordinatora izbornih jedinica opravda izjavom da 'koordinatorstvo nije za eksperimentiranje i da taj posao moraju obaviti dokazani operativci na terenu', onda znamo da je rodna jednakost u politici samo deklarativna i da je politička moć i dalje u rukama muškaraca. Svi vole glasno zagovarati ravnopravnost i propisane zakonske političke kvote, no samo načelno, a onda kada dođu u priliku potaknuti žene na bavljenje politikom ili ih, primjerice, staviti na liste za Sabor, žena nema nigdje“ - rekla je Puljak...

MARIJANA PULJAK: "HRVATSKA JE JOŠ UVIJEK MILJAMA DALEKO OD POTPUNE RAVNOPRAVNOSTI SPOLOVA"

Izvor: Pametno.org

Ravnopravnost i jednakost žena, prema njezinom mišljenju, nemoguće je u potpunosti postići sve dok odluke donose oni koji tu ravnopravnost podržavaju samo fiktivno, istovremeno vjerujući da su žene manje vrijedne.

Puljak je podsjetila i da žene i muškarci, unatoč svim poboljšanjima, nisu jednako zastupljeni na tržištu rada, da su za ista radna mjesta žene, prema podacima Eurostata, u Hrvatskoj plaćene 11,6 posto manje, dok se istovremeno od njih očekuje i veći angažman oko kućanstva i obitelji.

Puljak je upozorila i na probleme s kojima se u Hrvatskoj susreću poduzetnice, akutni porast nasilja prema ženama, ali i sve glasnije skupine koje ženama žele oduzeti prava.

- "Dodatno nas zabrinjavaju sve glasniji zagovornici zabrane prava na pobačaj, skupine koje bi ženama uskratile pravo da budu majke na temelju njihove seksualne orijentacije, kao i svi oni koji smatraju da u ime žena imaju bilo kakvo pravo odlučivati o pitanjima koja ih se izravno ne tiču. Danas im poručujemo da nikada nećemo posustati u borbi za prava žena, a da ćemo najglasnije biti onda kada bude trebalo štititi skupine koje u ovom društvu nitko ne čuje" - kazala je Puljak.

- "Od ukupnog broja poduzetnika, samo 30 posto čine žene, a taj bi postotak mogao postati i manji. Izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima koji je stupio na snagu s početkom godine, osobe koje su bile prijavljene na pola radnog vremena moraju plaćati doprinose kao da su zaposlene na puno radno vrijeme pa su im se troškovi udvostručili. To se posebno loše odražava na žene poduzetnice, poglavito majke male djece, kao i na one koje se tek žele odvažiti na upuštanje u privatan biznis“, istaknula je Puljak.

Poručila je i da u povodu Međunarodnog dana žena Pametno želi zahvaliti svim hrabrim ženama, udrugama i pojedincima koji svojim aktivnostima pridonose poboljšanju položaja žena u društvu.

Povezani članci

Who's Online

We have 350 guests and no members online