Udruga Domine: Ljekarna Dukić krši prava žena i muškaraca

Ljekarna DukićUdruga "Domine" podnijela je Višnji Ljubičić, pravobraniteljici za ravnopravnost spolova, prijavu protiv dugoratske ljekarne "Dukić" čija je vlasnica odbila trideset devetogodišnjoj stanovnici Dugoga Rata izdati kontracepcijsko sredstvo propisano liječničkim receptom ...

UDRUGA DOMINE:

Ljekarna "Dukić" krši prava žena i muškaraca

Piše: Vladimir Matijanić, Javorka Luetić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Prema Dominama, riječ je o kršenju seksualnih i reproduktivnih prava žena i muškaraca, odnosno uskraćivanju prava na kontracepciju i izravnoj diskriminaciji na temelju prava pristupu robi i uslugama.

Postupak vlasnice ljekarne “Dukić” predstavlja direktno kršenje seksualnih i reproduktivnih prava, budući da ista narušava pravo osobe da kontrolira i donosi odluke o vlastitom životu”, stoji u dopisu Domina koje su uputile i “prijavu Vijeću Hrvatske ljekarničke komore, a na znanje i ministru zdravlja, jer smatramo da ne postoji zakonsko utemeljenje za prigovor savjesti.”


Nema ni kondoma

Ljekarna Dukić Slobodna Dalmacija jučer je objavila priču žene kojoj je Ana Dukić, vlasnica spomenute ljekarne, odbila dati kontracepcijsko sredstvo, iako je imala liječnički recept.

Ljekarnica je iz šifre na receptu shvatila da je sredstvo propisano zbog preveniranja trudnoće, a ne iz nekog drugog razloga – kontraceptive, naime, liječnici propisuju zbog mnogočega – pa joj ga nije htjela dati pravdajući se našoj sugovornici prigovorom savjesti, odnosno vjerskim uvjerenjima.

Inače, u ljekarni “Dukić”, kako tvrdi naša sugovornica, ne prodaju se ni kondomi.

Od Ane Dukić zatražili smo komentar prijave “Domina”, no posredstvom djelatnice zaposlene u ljekarni, poručila nam je da ne želi davati izjave za medije.

Inače, Hrvatska ljekarnička komora zasad nema pisanih podnesaka stranaka o slučaju iz ljekarne Dugi Rat, kazao je Mate Portolan, mag.pharm, predsjednik Hrvatske ljekarničke komore.

Prema odredbama hrvatskog Kodeksa ljekarničke etike i deontologije “magistar farmacije ima pravo priziva savjesti samo ako time ne dovodi u opasnost zdravlje i život bolesnika“ (članak 12. Stavka 3).

– Zakon o ljekarništvu nema odredbi o prizivu savjesti, nego odredbu kada će magistar farmacije uskratiti izdavanje lijeka, a to je između ostalog kada stručno procijeni da bi on mogao ugroziti zdravlje korisnika – kaže Portolan.

Na pitanje na koji je način to regulirano u drugim europskim državama kojima će se i Hrvatska uskoro pridružiti, Portolan kaže da države koje u svojem zakonodavstvu imaju odredbe o prizivu savjesti, imaju i podrobnije razrađen postupak za priziv savjesti, pa se točno zna u kojim slučajevima je to moguće, kako postupiti prema pacijentu, koga obavijestiti o toj namjeri.