U Splitu zatvoreni 15. Dani kršćanske kulture

U Splitu je svečano zatvorena manifestacija 'Dani kršćanske kulture' koja ove godine slavi petnaestu, jubilarnu obljetnicu. Na svečanosti u Nadbiskupijskom ordinarijatu  dodijeljena je i nagrada 'Andrija Buvina' za izniman doprinos kršćanskoj kulturi utemeljiteljici i direktorici Laudato televizije Kseniji Abramović. Plaketu nagrade koja sadrži detalj s vratnice splitske katedrale laureatkinji je predao akademski slikar Josip Botteri Dini, član Savjetodavnog vijeća manifestacije. Uz čestitke laureatima i organizatoru, nakladničkoj kući Verbum, nadbiskupa Marin Barišić svima je zaželio blagoslovljene predstojeće dane Velikoga tjedna i blagoslovljen Uskrs! Pozdrav u ime Splitsko-dalmatinske županije uputio je župan Blaženko Boban koji se osvrnuo i na žalosne prizore pariške katedrale Notre-Dame. Miro Radalj zatvorio je 15. Dane kršćanske kulture.

Izvor: Dalmatinski portal

Glavni urednik nakladničke kuće Verbum, Petar Balta, pročitao je obrazloženje nagrade u kojemu je istaknuo osobite zasluge Ksenije Abramović na području promicanja kršćanske kulture sredstvima nove evangelizacije. Ona je utemeljiteljica galerije hrvatske sakralne umjetnosti 'Laudato' koja od 2003. godine promovira hrvatsku kulturnu, napose kršćansku baštinu. Ova jedinstvena galerija predstavlja djela renomiranih hrvatskih umjetnika suživljenih s kršćanskom ikonografijom i do sada je imala mnoštvo vrijednih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Godine 2013. Ksenija Abramović je utemeljila udrugu 'Ime dobrote' čija je osnovna misija istinito informiranje koje će promicati zauzetost za boljitak hrvatskog naroda i produbljivanje vjere. Ipak, uz ova brojna postignuća, najveći i životni projekt gđe Abramović sasvim je sigurno Laudato televizija, prva obiteljska televizija s kršćanskim vrijednostima u Hrvatskoj koja je krenula s emitiranjem u Hrvatskoj i BiH za Božić 2015. Utemeljiteljica je i direktorica te televizije, a također je pokrenula i uređuje čitani i utjecajni portal laudato.hr.

Dani krđćanske kulture

Osim bogatog televizijskog programa Laudato TV-a treba posebno spomenuti godišnje koncerte koji se pod nazivom 'Progledaj srcem' održavaju od 2015. godine. U početku osmišljeni da financijski potpomognu projekt Laudato televizije ovi su koncerti nakon pet godina postali prava platforma za mlade hrvatske vjernike koji duhovnom glazbom idu ukorak s vremenom, logistički, produkcijski i kvalitativno. Dobitnica je godišnje nagrade Hrvatskog društva katoličkih novinara za projekt Obiteljske televizije Laudato u 2017. godini. joj je zadarska nadbiskupija dodijelila priznanje 'Svete Stošije' za promicanje obiteljskih, vjerskih i narodnih vrjednota i zajedništva putem televizije i portala Laudato u 2019. godini, a Festival hrvatskog katoličkog filma Trsat 2015. godine dodijelio joj je posebno priznanje za produkciju audiovizualnog stvaralaštva. Dobitnica je međunarodne nagrade Global Leadership Award za 2014. godinu koju zajedno dodjeljuju organizacije Leadership Institute, Bow Group, World Congress of Families i Institut de Formation Politique, a dobitnica je i više stotina priznanja za humanitarni rad.

Nakon uručenja nagrade prigodnu je riječ okupljenima uputila i sama dobitnica nagrade Andrija Buvina'.

- Madre Angelica bila je klauzurna redovnica, klarisa, koja je započela projekt katoličke televizije EWTN s 200 dolara u džepu. Danas ta televizija doseže do milijardu i pol ljudi. U misli mi dolazi citat: 'Učinite nešto ludo, da bi Bog po vama mogao učiniti čudesno' – eto, tako sam se ja upustila u avanturu svog života, u avanturu Laudato televizije, koja je moja misija i dar hrvatskome narodu - zaključila je Ksenija Abramović zahvalivši organizatorima i svima okupljenima.

Miro Radalj iz Verbuma zatvorio je 15. Dane kršćanske kulture.

- Na svečanom otvorenju prije jedanaest dana pokazao sam vam katalog govoreći da će gotovo 70 kulturnih sadržaja u narednim danima oživjeti s vama i za vas. Sada, po završetku manifestacije, jako smo sretni i zadovoljni jer je sve prošlo u najboljem redu, čak i nadmašujući naša očekivanja, a to nam je posebno važno budući da ove godine slavimo jedan mali jubilej, petnaestu godinu manifestacije. Ipak, želim istaknuti da ovo nije Verbumova manifestacija: ovo je manifestacija svih autora, sudionika i ustanova koji su sudjelovali u organizaciji – nama je čast što im služimo kao poticatelji i osjećamo radost zbog autora koji su se odazvali suorganizaciji ovoga programa koji želi služiti kao susretište prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Ova manifestacija iznosi na vidjelo bogatu hrvatsku i europsku povijesnu baštinu pokazujući kako je ona utemeljena na kršćanskim korijenima, i ujedno pokazuje suvremene autore koji stvaraju na toj matrici – to ne bi bilo moguće bez brojnih suorganizatora i autora, i na tome im od srca hvala. Hvala i našim brojnim pokroviteljima i sponzorima, a na poseban način Savjetodavnom vijeću manifestacije na pomoći i podršci koja traje već dugi niz godina - rekao je Radalj.

Dani kršćanske kulture su se, osim u Splitu, održali i u Šibeniku i Dubrovniku, donoseći desetcima tisuća posjetitelja gotovo 70 najraznovrsnijih kulturnih događanja.

Povezani članci

Who's Online

We have 517 guests and no members online