Čisto srce i šporka posla

Prokletstvo friziranja informacija, komentiranih vijesti, zloupotreba izrečenog i medijski teror ponekad nemaju mjere, a da o dobrom ukusu i ne zborimo. Kreatorima komentiranih informacija koje rijetko znaju za dobro ponekad ništa nije sveto, pa ni Sveti Otac. Tek što je upro prstom u probleme kojih smo desetljećima svi svjesni, ali koje licemjerno prešućujemo, trpimo i držimo višom silom kojoj beznačajna jedinka ne može priprijetiti, evo novih “senzacija”. Kakav li je to front otvorio Papa, dok mu i braća tek šutnjom povlađuju poslanje koje nadasve računa na dostojanstvo siromaha i poniženih, prijezir spram raskoši, bogatstvu i lagodnom životu.., piše Igor Brešan na stranicama Slobodne Dalmacije ...

ČISTO SRCE I ŠPORKA POSLA

Papa Franjo osudio nejednakost i postao mason i marksist

Piše: Igor Brešan / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Prozvani su i oni koji bi trebali biti misijom, riječju utjehe, ali i djelom, na strani slabih, obespravljenih i obeshrabrenih. Armije jadnika koji su dostojanstvo izgubili u suludoj utrci za materijalnim i koje je pregazila bahatost ratnog profiterstva na lokalnoj razini ili liberalnog kapitalizma na globalnoj.

Je li, po većini čovjek godine, skromnošću otvorio oči i srce vjernicima i Crkvi? Nije li njegova kritika pogodila i duhovne bezdušnike? Ali povijest, voli se reći, majka je mudrosti, uči samim tim što se ponavlja.

papa Franjo

Većina nas pamti Wojtyline prve korake kao poglavara Katoličke crkve, koje su pratila nastojanja “tiska” da normalnog, elokventnog, šarmantnog i komunikativnog duhovnika proglasi populističkim supermenom, nastojeći mu prikačiti etiketu estradnog i dakako neželjenog s tim u svezi.

“Grijesi” mladenaštva, pjesme i poezija, sportski život, odanost teatru, nesretna ljubav... bili su topla voda spram optužbi koje su dočekale logičnog mu i očekivanog nasljednika, kardinala Ratzingera.

Hitlerjungend i par požutjelih fotografija kao argument bili su splet okolnosti i vremena s kojima je trebalo prestrašiti Benedikta XVI. već na startu.

No, krhkog su i boležljivog Papu u mirovinu otjerali skandali u Crkvi, spletke kurije, šporka posla u biznisu koji tek fragmentarno ima osjećaja za duhovno, za malog čovjeka. U pitanju je posljedica lagodna života dijela svećenstva, kojemu je vjera tek paravan za nemoralan život.

Sada čitamo i o masonu i komunistu u liku novoga Dobrog čovjeka, pape Franje. Štoviše i “pravdanja” s time u svezi iznesena u razgovoru za dnevnik La Stampa. Papina “nevolja” je da “poznaje mnoge marksiste koji su dobri ljudi, ali da on nije komunist zbog toga, i k tomu osuđuje nejednakost”.

Optužba je (ne)očekivano stigla od američkih konzervativaca nakon njegova oštroga govora protiv divljanja liberalizma. A sve i nije bez vraga, niti je problem od jučer.

Ono što pripovijeda “mason i komunist” blaga lica oboružanog mirnoćom i ustrajnošću, rekli bismo gandhijevski strpljivo, Hrvati imaju prilike dobro upoznati.

Splitska nakladnička kuća Verbum nije samo poznata kao vodeći vjerski izdavač u nas, nego i kao nakladnik najznačajnijih djela papa kojima smo svjedočili, Ivana Pavla II. i Benedikta XVI., a sada izdavačko poslanje nastavlja i u slučaju Jorgea Marije Bergoglia.

papa Franjo

Objavljivanje knjiga pape Franje i djela koje nam približavaju njegov život i misao nema premca i šire gledano. Verbumovim ovogodišnjim kompletom od četiri knjige na hrvatskom domaći čitatelji dobili su pripomoć za razumijevanje duhovnih izazova, Papinih poruka i života Crkve.

PROČITAJTE VIŠE...

Povezani članci

Who's Online

We have 399 guests and no members online