Green Forrest: Festival koji je 'zazelenio i aromatizirao' Omiš

Ove godine, po prvi put, za Omišane i njihove goste osmišljena je i jedna posebno "zelena" manifestacija - Green Forest Festival. Iza tog naziva stoji novi dizajnerski i umjetnički projekt čije konce u rukama drže Julija Tomasović i Suzana Vuljan iz Centra za kulturu Omiš, dvojac koji je javnosti poznat po Fashion 60-ki, modnoj reviji održanoj u autobusu. Uvod u Green Forest, 20. kolovoza, planiran je u središtu Omiša, gdje će se odvijati radionica za djecu Eko Eko na kojoj će se izrađivati maskota od recikliranih materijala. Potom će 24. i 25. kolovoza uslijediti čitav niz paralelnih događaja: prvog dana će umjetnici postaviti svoje instalacije na različitim lokacijama u gradu, bit će tu intervencija u prostoru, land-arta, kao i predavanja. Sutradan slijedi okupljanje u dvoru iza Narodne knjižnice, gdje će se na bazaru predstaviti različiti dizajneri, umjetnici i proizvođači autohtonih i originalnih proizvoda, a sve uz DJ party i chillanje u prostoru koji su umjetnici oslikali muralima i grafitima u sklopu Almissa Open Air festivala.. Julija i Suzana najavljuju ciklus događanja koji na različite načine slave prirodu i sve što je prirodno, bilo da je riječ o umjetničkoj instalaciji, land-artu, održivom razvoju, ekohrani, odjeći od prirodnih materijala ili "dobroj ekonomiji", temeljenoj na ljudskoj solidarnosti, razmjeni i lokalnom umrežavanju. Ovo je prva manifestacija ovakve forme u Dalmaciji, a riječ je o jednoj zajedničkoj temi, zajedničkom cilju koji će okupiti umjetnike, dizajnere, kreativce i ekoproizvođače koji će 'zazeleniti', urbanizirati i 'artomatizirati' zapuštena područja grada..

GREEN FORREST FESTIVAL

Aktivistička preobrazba Omiša

Piše: Jasenka Leskur / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Omiško ljeto, 27. po redu, počelo je 2. srpnja izložbom radova Lili Gluić u Ilirskom sjemeništu, pod nazivom "Dalmatinka u Parizu", a do posljednjih dana kolovoza planira se niz koncerata, predstava i različitih kulturnih manifestacija.

- Ovo je prva manifestacija ovakve forme u Dalmaciji, a riječ je o jednoj zajedničkoj temi, zajedničkom cilju koji će okupiti umjetnike, dizajnere, kreativce i ekoproizvođače - kaže Julija Tomasović.

- Na različite načine ćemo "zazeleniti", urbanizirati i "artomatizirati" zapuštena područja Omiša. Festivalski program počiva na ideji da se u njega uključe stanovnici grada, turisti i svi ostali posjetitelji koji o umjetnosti, zdravoj hrani i ekodizajnu znaju malo. Zajedno ćemo učiti i promišljati o zelenim potencijalima i usmjerenim urbanim transformacijama. Festivalom slavimo poštovanje svih oblika života i ostvarenje života u skladu s prirodom. Ova aktivistička preobrazba nije zamišljena kao privremena dekoracija, niti kratkoročno druženje, već je poticaj za promišljanje o našim utjecajima na zemlju, društvo i u konačnici sebe. Ne samo umjetnošću, već različitim pristupima od predavanja do radionica potaknut ćemo na promišljanje o čovjeku, prostoru i prirodi. Naš cilj je, među ostalim, oživiti javni zaboravljeni i neiskorišteni prostor koji je urbanistički potencijalan za slične manifestacije - kaže Tomasović.

Fashin 60-tka

Uvod u Green Forest, 20. kolovoza, planiran je u središtu Omiša, gdje će se odvijati radionica za djecu Eko Eko na kojoj će se izrađivati maskota od recikliranih materijala. Potom će 24. i 25. kolovoza uslijediti čitav niz paralelnih događaja: prvog dana će umjetnici postaviti svoje instalacije na različitim lokacijama u gradu, bit će tu intervencija u prostoru, land-arta, kao i predavanja. Sutradan slijedi okupljanje u dvoru iza Narodne knjižnice, gdje će se na bazaru predstaviti različiti dizajneri, umjetnici i proizvođači autohtonih i originalnih proizvoda, a sve uz DJ party i chillanje u prostoru koji su umjetnici oslikali muralima i grafitima u sklopu Almissa Open Air festivala.

Festival besplatan za sve

Green Forest - najavljuju organizatorice - ponudit će program koji će biti besplatan za sve posjetitelje, s rekreacijskim, filmskim, likovnim i edukacijskim sadržajima.

Kako bi uključile što veći broj građana u ove zanimljive događaje, organizatorice poručuju:

- Pozivamo u Omiš sve dizajnere, umjetnike i proizvođače autohtonih i originalnih proizvoda, kao i sve one koje ova tema i način promišljanja zanima. Također pozivamo sve koje su zainteresirani za sudjelovanje u manifestaciji kao volonteri da svojim doprinosom upotpune ovaj zeleni i urbani događaj. Prijava se može naći na našoj Facebook stranici Green Forest Fest, a za sva pitanja tu je i adresa This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

Stablo za stablo

Iako organizatorice ne otkrivaju još sve detalje programa i imena sudionika, iz programa Green Forest Festa izdvajaju da će Luka Mimica svoju instalaciju izrađivati od automobilskog otpada, te da će Tina Vukasović svojim instalacijama razveseliti ptice.

Voditelj radionice didaktičkih igara i mozgalica za djecu i odrasle bit će splitski Indijanac Efra Avila iz Bolivije, a za opuštenu atmosferu na platou iza Narodne knjižnice bit će zadužen DJ Juri Paik. Također najavljuju vrlo zanimljivo predavanje društva Imber, "Stablo za stablo", čime namjeravaju potaknuti na promišljanje o važnosti održivog razvoja i suživota s prirodom.