Green Forest Festival

Green Forest Festival (GFF) je inicijativa koja želi na jednom mjestu okupiti kreativnost, umjetnost i zabavu, s naglaskom na kulturu zabave kakva nedostaje u Omišu. Za cilj ima transformirati dijelove grada Omiša i time stvoriti nove zelene površine za slične manifestacije i okupljanja. Ovogodišnji program preobraziti će na jedan tjedan novu lokaciju – park srednje škole Jure Kaštelan. Riječ je o infrastrukturi s izvrsnim potencijalom, što će i sama manifestacija dokazati. Green Forest tim čine Julija Tomasović, idejna začetnica, Klara Beden i Tina Božan. Green Tim ima intenciju da se širi, uključuje nove suradnike, ideje, volontere, voditelje radionica jer time ostaje vječno zelen. – Naša "Šuma" započet će 9. rujna postavljenjem izložbe  i predstavljanjem projekta, nastavit će se radionicom sadnje koju će voditi studentice Krajobrazne arhitekture 11. rujna Završni dan GFF je 16. rujna kada je ujedno Međunarodni dan zaštite ozona, a ideja je na taj dan okupiti građane i umjetnike na art, fun & restart piknik, kroz umjetničke, edukativne i zabavne aktivnosti. Pozivamo sve građane da nam se pridruže i da na Green Forest piknik ponesu dekicu, ručnik, hranu i sve ono što bi ponijeli u "pravu Šumu", a ako nešto zaboravite organizacija će imati dio potrepština. Za dobar ugođaj i chillanje pobrinut će se DJ,  sponzor sa zakuskom i Udruga "Ubijmo dosadu" koji su majstori učinkovitog uklanjanja nametnika dosade. Udruga će rastjerati dosadu aktivnostima žongliranja (10+), radionicom origamia, hodanjem na traci i sličnim aktivnostima. Narodna knjižnica Omiš vodit  će kviz za djecu (7+), a pobjednici će dobiti nagradu. Zbog velikog interesa 16.9. ponovit ćemo aktivnost SHARING TABLE, stola na kojem će se razmjenjivati stvari, po principu trampe. Stoga pozivamo građane da isprazne ormare, zamijene stare igračke za nove ili za knjigu, što god žele mogu mijenjati pa čak i nepokvarljivu hranu. Pozivamo sve vrijedne, kreativne sugrađane da zajedno s nama transformiraju i "restartiraju" svoj grad kako bismo ga učinili gradom iz kojega se ne želimo iseliti, gradom koji cijelu godinu ima program za sve uzraste, uključujući urbani i alternativni program. O svim aktivnostima organizatori će informirati javnost putem Facebook stranice Green Forest festival..

Izvor: Green Forest Festival, Dalmacija Danas

Green Forest Festival Omiš

– Sudeći po ovogodišnjem odazivu, našoj šumi nema zime. Ovo je druga godišnjica festivala, a već smo ušli u Kurikulum škole na što smo jako ponosni i što nas uvelike veseli jer ćemo uključiti mlade u aktivnosti. Ove godine smo preobličili prošlogodišnju ideju „oblikovanja zelenog zida“ te će više umjetnika sudjelovati u oslikavanju zida pod tematikom „Omiški herbarij“.  Oslikavat će se endemične vrste donjeg toka rijeke Cetine, riječ je o vrstama koje su manje poznate i većini sugrađana. Umjetnicima  je dodijeljena biljka metodom slučajnog odabira online kockice. U projektu oslikavanja bit će uključeni umjetnici koji djeluju u različitim medijima, kao što su multimedijalni umjetnici Marija Ančić i Milan Stanić, slikarice Andrea Resner, Carolyn Boyld Tomasović, Karin Grenc, Vera Mekinić, Jana Bonačić, te mnogi drugi, zbog čega očekujemo zanimljiv konačni produkt koji će integrirati više slikarskih stilova – kazuje Julija Tomasović.

Bogat program Green Foresta uključit će zanimljivu izložbu – igru FIND EHIBITION u sklopu koje će biti postavljeni  radovi na više lokacije u javnom zatvorenom i otvorenom prostoru. Na izložbi će prevladavati instalacijska umjetnost i land art, slike, ilustracije i video projekcije koje odgovaraju temi GREEN FOREST. Svi radovi i lokacije bit će mapirani u posebnom letku koji će omogućiti posjetiteljima da pronađu umjetničko djela, ali i da bolje upoznaju Omiš. Traženje umjetničkih radova zamišljeno je kao igra u kojoj igrači istražuju grad, pronalaze umjetnine i time skupljaju bodove za što u konačnici dobiju nagradu.

Green Forest Festival Omiš

Prošle godine na novoj omiškoj šetnici postavljena je stalna instalacija umjetnika Vedrana Urličića, a ove godine će umjetnik Efa Avila oblikovati svoju didaktičku interaktivnu instalaciju za koju poziva sve volontere i građane da se priključe u izradi. Efrin koncept se zasniva na ideji angažiranja građana i promicanju građanski vrlina koja doprinosi razvoju zajednice. Tina Vukasović, Vice Tomasović, Gloria Oreb, Zorica Bulić neki su od umjetnika  koji će postaviti instalaciju na području Omiša, a ilustracije i slike Andreje Musa, Vinka Barića i Tee Jurišić bit će postavljene u interijerima neuobičajenim za izložbene radove.

Green Forest je na afirmativan način uspio ukazati na potrebu oživljavanja neiskorištene urbane sredine i mogućnosti umrežavanja i suradnje ključnih institucija.

Green Forest Festival Omiš

Povezani članci

Who's Online

We have 178 guests and no members online