Green Forest Omiš 2018

Green Forest Omiš (GFF) je projekt koji, sada na novoj lokaciji, slavi treću godinu djelovanja, među ostalim ispituje potencijal nove urbane lokacije i time dislocira građane i turiste iz prenapučenog centra grada. GFF je inicijativa koja želi na jednom mjestu okupiti kreativnost, umjetnost i zabavu, s naglaskom na kulturu zabave kakva nedostaje u Omišu. Za cilj ima transformirati dijelove grada i time stvoriti nove zelene površine za slične manifestacije i okupljanja. Green Forest je na afirmativan način uspio ukazati na potrebu oživljavanja neiskorištene urbane sredine i mogućnosti umrežavanja i suradnje ključnih institucija.
- "Do sada smo sadili stabla u Omišu - u partnerstvu s hortikulturalnom voditeljicom grada, radili mali urbani vrt, oslikavali zid s temom Omiški edemi rijeke Cetine, organizirali niz radionica za djecu i odrasle, organizirali izložbu na otvorenom od prirodnih materijala i bazzar eko dizajna, a prošle godine napravili i drveni park od "mrtvih stabala" s područja Omiša. Upravo je tzv. Green Forest park, autora Efre Avila, destinacija ovogodišnje zelene manifestacije i nalazi se na gradskoj šetnici, pokraj tvornice Galeb, na Punti" - otkrivaju domaćini podno drevne utvrde Mirabela, a oni su Julija Tomasović i Klara Beden, koji ovogodišnjim programom žele promicati zdravi stil života, ekologiju, osobni razvoj i isto povezati s kulturom i umjetnošću.
Festival je u petak, 21.9. 2018. u 15 sati otvoren za svu publiku, kada su 10 akademskih umjetnika/ca počeli oslikavati drvene instalacije u parku..

GREEN FOREST OMIŠ 2018

Urbana kreacija i zelena manifestacija

Piše: Pero "legenda" Livajić
Izvor: Narodni List

GREEN FOREST OMIŠ 2018

- "Ove godine smo se umrežili sa studentima UMAS-a, tako nam je Tina Božan osmislila novi vizualni identitet, a Segor Garber je dizajnirao infoplakate o utjecaju mikroplastike na okoliš te ilustriranu ploču koja na simbolični način prenosi poruku o utjecaju otpada na morska bića" - dodaju autori projekta.

Festival je 21.9. 2018. u 15 sati otvoren za svu publiku, kada su 10 akademskih umjetnika/ca krenulo oslikavati drvene instalacije u parku. U istu uru slijedio je program za djecu vrtićke dobi pod nazivom - Čudna kuća. Riječ je o radionici u kojoj će djeca slobodno i istražujući prostor i drvene materijale graditi - kuće, zatim u 17 sati Izviđači Omiš predstavljaju svoje igre koje će biti otvorene za sudjelovanje, Narodna knjižnica Omiš, suradnica manifestacije od samog početka, vodit će književni kviz, a Bruna Fistanić u 18.30 pokazat će kako se pravi "domaći-prirodni" sapun. Nakon male stanke i okrijepe kreće program za malo starije, ujedno i glavni dio programa.

- "Od samog starta nam je bio cilj privući publiku iz Splita, ali i udruge koje se bave sličnom djelatnošću ili dijelimo slične svjetonazore, stoga nam je iznimno draga ovogodišnja suradnja s Udrugom Permakultura Dalmacija koja će u 19.00, energično i jasnim jezikom, u stilu TED Talk predavanja, predstaviti svoj rad i permakulturu općenito. Potom slijedi kratko predavanje Marije Hajdić, dobitnice brojnih nagrada za oblikovanje bonsai stabla. Ona će nam predstaviti kulturu i način izrade bonsai stabla, a ono što je jako zanimljivo riječ je o našim domaćim biljkama. Tako ćemo imati priliku vidjeti i - bonsai maslinu. Za kraj programa u 20.30 sati dokumentarni film INHABIT približit će racionalna, ekološka i praktična rješenja čijim dijelom svi mi možemo biti" - kažu autori događanja.

GREEN FOREST OMIŠ 2018

Tijekom cijelog dana bit će postavljena i mala izložba autorica Zorice Bulić i Karin Grenc, kao i bazzar na kojem će biti izloženi ekološki proizvodi i umjetnine od prirodnih materijala. Na bazzaru sudjeluju Tea Morić Šitum, Vedran Urličić i GB - Giordano Bruna.

Kao i dosadašnjih godina, organizatori se nadaju da će na manifestaciji imati različitu publiku od djece i roditelja do umjetnika, profesora i svih onih koji vole igru, umjetnost i kulturu.

Izvrstan projekt podržavaju Grad Omiš, Turistička zajednica, Narodna knjižnica Omiš, ali i ugostitelji i vlasnici kafića bez kojih projekt ne bi ni postojao. Svima njima, kao i volonterima su domaćini neizmjerno zahvalni, kažu nam.

- "Ma, za nas je suradnja i doprinos svakog pojedinca u projektu metafora i poruka Green Foresta Omiš koji umrežavanjem zajednice ostvaruje velike ideje, a treba kazati kako se u četvrtak, dan prije samog projekta (20.9.) već upalila božićna rasvjeta u gradu i time podsjetilo da je počeo Green Forest projekt na koji su baš svi pozvani. Ponesite dekice i dobru volju, a ako i ne ponesete i to ćemo imati mi..." – kroz smijeh će Julija i Klara.

GREEN FOREST OMIŠ 2018

URBANISTIČKI POTENCIJAL

Zašto Green Forest Omiš uvijek mijenja lokacije festivala?

"Otkrivamo mogućnosti raznih prostora grada čime sugeriramo urbanistički potencijal novih, neiskorištenih lokacija. Tako 2016. to je bio plato Narodne knjižnice, 2017. park srednje škole, a sada 2018. Green Forest park seli na početak plažne omiške šetnice pore trikotaže Galeb na Punti. Vidimo se 21.9. 2018." - napominju i pozivaju nas organizatori hvalevrijednog projekta.

URBANI RESTART

"Pozivamo sve vrijedne, kreativne sugrađane da zajedno s nama transformiraju i "restartiraju" svoj grad kako bismo ga učinili gradom iz kojega se ne želimo iseliti, gradom koji cijelu godinu ima program za sve uzraste, uključujući urbani i alternativni program. O svim aktivnostima informirat ćemo javnost putem Facebook stranice Green Forest festival" - ističu iz GFF-a.

GREEN FOREST OMIŠ 2018

PROGRAM GREEN FORESTA 2018.

OSLIKAVANJE INSTALACIJA EFRE AVILE -15:00
Sudjeluju: Jana Bonačić, Zorica Bulić, Vice Tomasović, Zdravko Cota, Carolyn B. Tomasović, Vera Mekinić, Ante Biskupović, i Miroslav Tomasović.

PROGRAM ZA DJECU -15 - 18:00
Čudne kuće
Prskanje po platnu
Izviđači Omiš - igre
Narodna knjižnica Omiš - kviz
Njama-njama

PROGRAM ZA ODRASLE
- 18.30 - Kako napraviti domaći sapun - Bruna Fistanić
- 19:00 - Blic uvod o permakulturi - Udruga Permakultura Dalmacija - Kako nastaje bonsai stablo - Marija Hajdić
- 20:00 - INHABIT - dokumentarni film / Udruga Permakultura

BAZA BAZZAR 15-21:00
Vedran Urličić
Bruna Fistanić


IZLOŽBA
Zorica Bulić.