Poručnica fregate Ana Karaman

ana karamanNije lako poručnici fregate Ani Karaman iz Krila. Svakom od budućih mornara, dočasnika i časnika koji će sutra ploviti na brodovima Hrvatske ratne mornarice ona mora na proste faktore "rastaviti" brod, pojasniti gdje je krma, prova, rebra, zapovjedni most, strojarnica, što su pramčane pregrade, što je stabilitet broda. Ana, diplomirani inženjer brodogradnje, uči buduće mornare brodsku abecedu. Ana je jedina nastavnica brodogradnje i borbene ophodonosti u mornaričkom učilištu "Petar Krešimir IV.". U povodu Dana Oružanih snaga, ukazom vojnog zapovjednika, predsjednika RH Ive Josipovića, na ramenu joj je zablistao čin poručnice fregate. Uz to, jedina je žena u HRM-u koja je ove godine unaprijeđena. Čestitamo! Ana je pomalo netipična časnica i vojnikinja. Više od 20 godina igrala je rukomet. - Profesionalno sam igrala u slovenskoj prvoj rukometnoj ligi, za RK Gorenje iz Velenja. Prije toga, igrala sam u dugoratskom "Orkanu", a za vrijeme studiranja u Zagrebu u "Novom Zagrebu". No, moja prva ljubav bila je ipak brodogradnja - kaže Ana za Slobodnu Dalmaciju ...


ČASNICU HRM-A ANU KARAMAN IZ KRILA HRVATSKI JE PREDSJEDNIK UNAPRIJEDIO U PORUČNICU FREGATE


Poručnica fregate Ana Karaman:

Učim mornare da im je panika najgori neprijatelj

ana karaman
Ana KaramanPiše: Denis Krnić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

 


Nije lako poručnici fregate Ani Karaman iz Krila. Svakom od budućih mornara, dočasnika i časnika koji će sutra ploviti na brodovima Hrvatske ratne mornarice ona mora na proste faktore "rastaviti" brod, pojasniti gdje je krma, prova, rebra, zapovjedni most, strojarnica, što su pramčane pregrade, što je stabilitet broda. Ana, diplomirani inženjer brodogradnje, uči buduće mornare brodsku abecedu.


Stipendistica Brodosplita

Buduće čuvare hrvatskog Jadrana Ana mora podučiti kako se ponašati na brodu ako, ne daj Bože, izbije požar ili prodre more. Krene li panika, mogu otić kvragu i ljudi i brod. Da se to ne bi dogodilo, upravo je Ana Karaman nadležna. Ona je jedina nastavnica brodogradnje i borbene ophodonosti u mornaričkom učilištu „Petar Krešimir IV.“.

U povodu Dana Oružanih snaga, ukazom vojnog zapovjednika, predsjednika RH Ive Josipovića, na ramenu joj je zablistao čin poručnice fregate. Uz to, jedina je žena u HRM-u koja je ove godine unaprijeđena.

- Moji su doma sretni zbog promaknuća. Mali me nećak pita koliko još činova moram prijeći da bih postala general - uz široki će osmijeh Ana, koja nam kaže kako ima podršku obitelji za vojnički poziv. Da nije pogriješila, pokazalo je i predsjednikovo promakuće.

Svatko tko dođe na brod HRM-a, okrenula je Ana naš razgovor na struku, mora znati što je brod i kako se ponašati u izvanrednim situacijama.

- Najvažniji dio obuke budućih posada naših brodova je uvježbanost u trenucima prodora mora ili pojave požara. Ako se, na primjer, zapali strojarnica, moraju znati da treba isključiti struju, aktivirati sustav gašenja i zatvoriti prostore.

Bitno je da ukoliko se brod nasuče na siku, naleti na minu ili ga pogodi torpedo, posadu ne uhvati panika. Da se ponašaju po procedurama i riješe situaciju, te u konačnici spase živote. Panika je najveći neprijatelj - priča nam ova ‘pročelnica katedre’ broda u Lori.

Splitski će škverani biti ponosni kada pročitaju kako je 46-godišnja poručnica fregate Karaman bila stipendistica Brodosplita u kojemu je i radila od 1990. do 1995. godine. Škverski inženjer hrvatske mornare uči o brodovima. Može li lipše?


Vježbanje s NATO-om

- Nakon škvera gotovo tri godine sam tražila posao. Nigdje me nisu htjeli primiti. Gdje god bi došla, malo bi me čudno gledali jer sam žena inženjer brodogradnje. U HRM-u sam se zaposlila 1998. godine. Odmah su me prihvatili s pažnjom, a ja sa svoje strane dajem svoj doprinos našoj mornarici koja je moj dom - kazuje nam toplo Karaman čiji su preci bili pomorci.

Naime, Anini djedovi potječu iz Krila Jesenica, gnijezda dalmatinskog brodarstva i ribarstva. Anin otac bio je u Krilu poznati meštar za brodske makinje.

Ana buduće mornare uči i o NATO procedurama signalizacije i komunikacije brodova HRM-a s brodovima Sjevernoatlantskog saveza.

- Kada, recimo, naši brodovi vježbaju s brodovima NATO-a, interakcija među brodovima mora biti ujednačena i u skladu s procedurama. Tu ne smije biti nejasnoća u komunikaciji.


Rukometašica

Ana je pomalo netipična časnica i vojnikinja. Više od 20 godina igrala je rukomet.

- Profesionalno sam igrala u slovenskoj prvoj rukometnoj ligi, za RK Gorenje iz Velenja. Prije toga, igrala sam u dugoratskom "Orkanu", a za vrijeme studiranja u Zagrebu u "Novom Zagrebu". No, moja prva ljubav bila je ipak brodogradnja - kaže Ana.

Ipak, postoji nešto bez čega, kaže, ne bi mogla živjeti: ribolov.

- Obožavam lovit ribu, bilo s kraja ili iz kaića. U zadnje vrime komarču. Lovim na volka. Kilo i po bila je najveća komarča koju sam digla. Jedna velika od pet kila mi je pobigla.

A di to lovite?

- Nema šanse da vam odam poštu.


Mrvica, Ramazzotti, Jovanotti...

Uvik mogu slušat Maxima Mrvicu, prekrasno svira. Budući da pohađam tečaj talijanskog jezika, sada sam u fazi talijanske glazbe. Eros Ramazzotti i Jovanotti moj su đir. Volim i prošetati. U Dugom Ratu moj je omiljeni kafić “Sport” di se družim uglavnom s prijateljima iz sporta i rukometa. Noćni izlasci? Ma nisam ja baš od toga...


Da mi je ko reka da ću bit vojnik...

Da mi je netko davno rekao kako ću jednog dana bit vojnik, rekla bih mu da je lud. Da mi je netko rekao da ću biti nastavnik, rekla bih mu da je totalno lud. Međutim, danas sam i vojnik i nastavnik - kaže poručnica Ana Karaman.