Preminula Dragica Palaversa Mijač, najbolja splitska rukometašica svih vremena

Nakon duge i teške bolesti u Splitu je u 61. godini preminula Dragica Palaversa Mijač, najbolja splitska rukometašica u povijesti ovog sporta. Rođena je u Stanišiću, a tijekom cijele karijere nastupala je za samo splitsku Nadu, ostigavši 2037 pogodaka, čime je najbolji strijelac tog kluba svih vremena. Najveći uspjeh sa svojom Nadom, koja se tada zvala Dalma, postigla je 1984., godine kada su splitske rukometašice osvojile Kup pobjednika kupova. Za reprezentaciju Jugoslavije Dragica je nastupala od 1970. do 1979., godine odigravši 145 utakmica na kojima je postigla 647 golova, nastupila je i na četiri svjetska rukometna prvenstva, te bila kapetan ekipe ...

Izvor: HINA

Nakon prestanka aktivnog igranja Dragica Palaversa Mijač je bila višegodišnja trenerica u svom matičnom klubu Dalmi, s kojim je u sezoni 2003./04., osvojila drugo mjesto u prvenstvu Hrvatske.

Za vrlo uspješnu višegodišnju sportsku karijeru, dobila je veliki broj priznanja, a 1977. godine dobila je Nagradu Grada Splita. Više puta proglašavana je najboljom rukometašicom u Jugoslaviji, a nekoliko sezona bila je najbolji strijelac.


Ivana Bućan Franolić je nekadašnja poznata igračica i jedna od dviju dopredsjednica ŽRK Splita, druga je bila – Dragica Mijač. Koja nikad nije napustila svoj klub svim bogatim ponudama usprkos. Dragica je cijelu karijeru i cijeli život bila uz klub, pa je i klub bio uz nju kad joj je bilo najteže. Kad nije imala sredstava za pristojan život klub joj je pomagao s trenerskom plaćom, a prošle godine je organizirao i humanitarni sportsko-zabavni spektakl na Gripama ‘Svi za Dragicu’.

- Puno sam od nje naučila o rukometu i o životu. Bila je mudra, pametna... Više od toga Ivana nije uspjela reći. Suze su bile jače...

Povezani članci

Who's Online

We have 344 guests and no members online