Konferencija: Izazovi u radu s darovitom djecom i mladima

U Splitu se od četvrtka do subote na Medicinskom fakultetu održava konferencija 'Izazovi u radu s darovitom djecom i mladima' u suorganizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje i izraelskog veleposlanstva, a koja je okupila 400 sudionika, među kojima i inozemne goste. - Darovita djeca i učenici su u fokusu ovog Ministarstva obrazovanja. Tim ministrice Blaženke Divjak zaista radi na uvođenju promjena sustava na svim razinama, u proračunu ove godine planirana su dva milijuna kuna posebno za aktivnosti s darovitom djecom - rekla je Lidija Kralj, pomoćnice ministrice znanosti i obrazovanja. Navela je kako je kurikularna reforma pred vratima te da je i pripremljen i dokument koji se zove Okvir za vrednovanje darovite djece i učenika koji ide u eksperimentalnu provedbu. - Svi ćemo imati priliku isprobati nove, suvremene metode poučavanja, uvesti drugačije obrazovne sadržaje, drugačije nastavne materijale. Imat ćete priliku  postati dio zajednice koja uči. Nadam se da ćete nam se pridružiti u našem eksperimentalnom  programu 'Škola za život' i pokazati kako se mogu usmjeravati i darovita djeca - poručila je Kralj. - Srce je veliko jer smo uspjeli prvi puta organizirati na ovakvoj razini jednu konferenciju u vezi izvrsnosti - rekao je naš župan Blaženko Boban, a zapisali kolege s Dalmatinskog portala..

KONFERENCIJA: IZAZOVI U RADU S DAROVITOM DJECOM I MLADIMA

Blaženko Boban: Izrael ima najviše dobitnika Nobelovih nagrada na svijetu upravo zbog pristupa darovitoj djeci

Piše: Živana Šušak Živković
Izvor: Dalmatinski portal


Župan je rekao i da je boraveći u Izraelu uočio tri stupa na kojima baziraju odgoj mladih i centre izvrsnosti, najnaprednije na svijetu.

- Ta tri stupa su ljubav za domovinu, odgovornost mladih ljudi i treće, najvažnije, i ide na dušu nama starijima, a to je povjerenje u mlade ljude. Izrael ima najviše dobitnika Nobelovih nagrada na svijetu upravo zbog pristupa darovitoj djeci - iznio je Boban naglasivši kako od ove godine u našoj županiji djeluju tri centra izvrsnosti, u kojima je 313 djece, a na tome neće stati.

- Cilj nam je doći do 1000 djece na području Splitsko-dalmatinske županije iz svih sfera djelovanja. Mi ćemo napraviti i registar sve djece koje će proći kroz Centre izvrsnosti kako bi to sutra bila podloga rektoru splitskog Sveučilišta da zna koga ima, kome se posvetiti. Registar će služiti i privatnom sektoru i svi koji žele 'regrutirati' zaposlenike u svoje tvrtke imat će bazu - najavio je župan.

Pozvao je učitelje, profesore i one koji rade s djecom da u svako doba kažu di griješe u Županiji, kako bi svi skupa napravili najbolje za darovitu djecu i mlade i na koncu bili ponosni na generacije iz centra izvrsnosti.

Posebno je izrazio zadovoljstvo što su na konferenciji izraelski stručnjaci, Etay Benovich, izvršni direktor Centra za izvrsnost u obrazovanju kao i Nadler Menachem iz Odjela za nadarene i izvrsne studente izraelskog ministarstva obrazovanja.

Konzulica Irit Shneor kao suorganizatorica se obratila punoj dvorani i iznijela neke fascinantne brojke vezane za rezultate izraelskog obrazovanja, od osnivanja barem 500 startupova godišnje, izvrsnosti u medicini, ulaganju u učenje o zdravlju, čistoj energiji, ali i zanimljivost da imaju najviše inženjera po glavi stanovnika.

Ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković – Pečenković naglasila je važnost prepoznavanja darovitih učenika, ali ne samo zbog tržišta rada, nego je potreban holistički pristup da budu cjelovite osobe koje grade naše društvo.

Županijski pročelnik za prosvjetu Tomislav Đonlić još je prisnažio kako ovoliki interes sudionika svjedoči da su konferencijom 'uboli u sridu', ali i poručio kako se svi, od predškolskog odgoja do završetka školovanja moraju uhvatiti za isti štap kako bi unaprijedili obrazovni sustav. Jedan od ciljeva je u doglednoj budućnosti priključiti i predškolce i niže razrede u centre izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije.

Pohvalimo organiziran pristup darovitoj djeci koja su, do sada, uglavnom ovisila o entuzijazmu i ljubavi učitelja i profesora, najčešće potplaćenih za svoj rad, a na njima je gotovo najveća odgovornost društva.